In gesprek met Hanny en Ton Kemmeren van café ’t Vaartje

Foto: Google Streetview

Hanny en Ton Kemmeren zijn de uitbaters van sportcafé ’t Vaartje in Dongen-Vaart. Ze doen dit al ruim 37 jaar. Zij ervaren net als vele andere ondernemers de gevolgen van de coronacrisis, zeker nu er inmiddels sprake is van een tweede lockdown.

Hoe gaat het nu?
Na de eerste ‘intelligente’ lockdown waren we blij weer te kunnen beginnen. Vanaf 1 juni (2e pinksterdag) mochten we weer gaan draaien. Normaal is de vakantieperiode voor ons een rustige tijd. Voordeel van de coronacrisis was wel dat veel mensen waren thuisgebleven. De verenigingen hebben ons enorm geholpen. De biljartvereniging organiseerde onderlinge wedstrijden en daarnaast werd ook meegedaan aan de aangepaste Dongense competitie. Daarna werden ook de clubkampioenschappen georganiseerd. De voetbalwedstrijden werden weer opgepakt. Ook de spelletjesmarathon kon worden gehouden, met dank aan het mooie weer vooral buiten op ons overdekte terras.

De muziekvereniging hervatte de repetities en ook de Jeu de Boules wedstrijden werden weer gehouden. De handboogsporters pakten de trainingen (binnen en buiten) weer op. Ze haalden zelfs de televisie bij de Langstraat media. Tot slot werden er ook weer dartswedstrijden gegooid onder meer in het kader van de Van Leijsenranking. In september gingen de competities weer van start. Alleen de dartscompetitie van de West Brabantse Darts Federatie werd uitgesteld tot januari. Inmiddels is het gehele seizoen hiervan geschrapt. Kortom, dankzij de besturen van de verenigingen hebben we een goede zomer kunnen draaien.

Toen kwam de tweede lockdown. Wat betekende deze voor jullie?
Tijdens de eerste lockdown zijn we begonnen met groot onderhoud. Zo werden diverse kozijnen grondig gerepareerd. Voorts werd de zaak opgeschilderd. Een nieuwe grote klus kwam erbij in de vom van grondige snoeiwerkzaamheden rondom onze voetbalvelden. Een kolossale klus die gestaag vordert.

Zijn er nog andere dingen waar jullie nu meer tijd voor hebben?
Natuurlijk hebben we nu meer tijd om tv te kijken. Daarnaast houden we van puzzelen. Voorts zijn we bezig met het ordenen van de grote verzameling vinyl-singletjes en vinyl elpees. We beschikken inmiddels over zo’n 6000 singles en ongeveer 600 elpees. In de loop der jaren onder meer verzameld op de Vlaamse markt, die dit jaar helaas niet door kan gaan. We zijn ze nu aan het selecteren op artiest en op titel. Dochter Patty brengt ze dan onder in een spreadsheet, zodat ze ook gemakkelijk terug te vinden zijn. Alleen de elpees van Jantje Koopmans ontbreken. Deze zijn door de uit Waspik afkomstige schoonzoon meegenomen.

Overleg over de indeling

Hebben jullie ook persoonlijke ervaringen met corona?
Enkele klanten zijn getroffen door corona. We hebben ook zelf een milde vorm van corona gehad. Gezondheid is het allerbelangrijkste. We leven mee met de mensen die getroffen zijn. Hopelijk komen zij er weer snel bovenop.

Jullie zijn inmiddels geruime tijd dicht. Redden jullie het wel?
Alles bij elkaar zijn we zeven maanden dicht. Eerst van 15 maart tot 1 juni. Vanaf eind september tot 14 oktober moesten we vanaf 22.00 uur sliten. Toen gingen de biljartcompetities nog in aangepaste vorm door. Alleen de dartscompetitie werd ‘voorlopig’ afgeblazen. Vanaf 14 oktober zijn we weer helemaal dicht. We hebben dus alles bij elkaar al zo’n zeven maanden geen inkomsten.

Tijd voor uitzoekwerk

Krijgen jullie dan helemaal geen steun?
We maken gebruik van de landelijke regelingen, maar dat is geen vetpot. We zijn blij dat we al langer meedraaien en wat vet op de ribben hebben kunnen opbouwen. Je zult begrijpen dat de reserves behoorlijk worden aangesproken.

Hoe denken jullie over de toekomst?
We hebben het café inmiddels te koop gezet. We hopen het in een periode van vijf jaar te kunnen verkopen. Dan is Ton zeventig en is het wel mooi geweest. De Britse variant van het coronavirus lijkt echter roet in het eten te gooien. Als iedereen zich aan de regels houdt, zal dit zeker helpen. We hopen dat we weer snel open kunnen, zodat we nog een leuke tijd met onze klanten kunnen beleven. We wensen iedereen een goede gezondheid toe, want dat is het allerbelangrijkste.

Tekst: Frans Kemmeren

Reacties