IkPas of Dry January: even stoppen met drinken van alcohol

Foto: Pixabay License/Amiera06


Ga de uitdaging aan
Minder alcohol drinken is één van de meest voorkomende voornemens voor veel mensen. In de praktijk blijkt het vaak moeilijk om vol te houden. ‘IkPas’ is een initiatief waarbij je 30 dagen stopt met alcohol drinken. IkPas of Dry January is een uitdaging aangaan met jezelf. Je drinkt een maand geen alcohol om eens te kijken wat het met je doet. Je wordt je bewuster van de keuze die je kunt maken om wel of niet te drinken, je doorbreekt je vastgeroeste patronen en alcohol is niet meer vanzelfsprekend.

Lichamelijke voordelen
Maar dat zijn niet de enige effecten want veel deelnemers ervaren ook lichamelijke voordelen. Uit vorige edities van IkPas bleek dat ruim 60 procent van de deelnemers zich fitter voelt na een alcoholvrije periode. Meer dan 50 procent slaapt beter en een derde van de deelnemers verliest gewicht. Zes maanden na de onthoudingsperiode dronken deelnemers gemiddeld 1,1 dag per week minder alcohol.

Herhaling tijdens de Vastenperiode
IkPas wordt herhaald tussen aswoensdag en de zondag voor Pasen. Dit jaar loopt die periode van 17 februari tot 29 maart. Onder katholieken (en carnavalsvierders) is die tijd bekend als de vastenperiode. Het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn ondersteunt IkPas. Het ministerie is onlangs zelf begonnen met de campagne ‘dranquilo’, ofwel “kalm aan met drank, dat is beter voor de gezondheid.” IkPas is in andere landen bekend als Dry January en duurt dertig dagen.

Reacties