Peter en Marion Klein stoppen na 37 jaar met Stomatiek Dongen

Foto:

Op 24 december gaat de deur van de Stomatiek aan de Oude baan definitief dicht. Eigenaren Peter en Marion Klein-Eelants gaan genieten van hun welverdiende pensioen. dongen.nieuws.nl keek met hen terug op 37 bewogen jaren .

“We hebben jarenlang hard gewerkt, vaak wel van 6.00 uur in de ochtend tot 22.00 uur ’s avonds. Op een gegeven moment is het dan wel mooi geweest” zegt Peter, die bekent dat hij twee jaar geleden ook al eens aan stoppen dacht, onder meer vanwege wat fysieke ongemakken. “Maar Marion was er toen nog niet klaar mee. Nu zijn we er allebei wel aan toe en wordt het tijd om te gaan ontspannen.”

Het begon voor Peter en Marion in maart 1983 toen zij een filiaal van Ascot in Dongen overnamen. Ruim twee jaar later werd de volgende stap gezet en begonnen zij voor zichzelf onder de naam Stomatiek Dongen, een naam die tot op heden onlosmakelijk verbonden is met de plek aan Oude Baan.

“In de jaren 80 werd er nog veel meer gebruik gemaakt van de stomerij” vertelt Marion. “Op maandag stonden we de hele middag kleren aan te nemen. Veel Dongenaren zetten hier de fiets weg als ze naar de markt gingen en kwamen dan eerst hun stomerijgoed bij ons afgeven. Het was hier dan altijd een drukte van jewelste. Soms hadden we dan wel 200 broeken in een week.” “Dat is in de loop der jaren wel erg teruggelopen”” vult Peter aan. “Ook het dragen van pakken is een stuk minder geworden, dat merken we wel. Tegenwoordig kun je de meeste kleding zelf wassen. En het soort kleding is natuurlijk ook veranderd. Vroeger liepen er meer mensen in het weekend in nette kleding die dan ook regelmatig door ons gereinigd moest worden. Hetzelfde rondom Pasen of Kerstmis, dan was het ook altijd superdruk hier.”

In de 37 jaar van hun stomerijleven gingen Peter en Marion op alle gebieden met de tijd mee. Zowel qua inrichting als met de aanschaf van moderne (was)machines en drogers werden steeds weer nieuwe stappen gezet. Gecombineerd met de kennis en ervaring die gedurende de jaren werden opgedaan ontwikkelde Stomatiek Dongen zich tot een kwalitatief hoogwaardige stomerij.

Bijzondere klanten hebben Peter en Marion in al die jaren genoeg gehad. Zo waren ze jaren hofleverancier van de Efteling. “Toen zij op zoek waren naar een stomerij en informeerden naar de prijzen, heb ik gezegd dat ik eerst eens wilde kijken. Ik moest toch weten wat we konden verwachten” vertelt Peter. “Dat werd al meteen gewaardeerd. Ik kreeg een rondleiding door het hoofdatelier en toen ik dat gezien had kon ik ook een eerlijke offerte maken. We waren snel rond en dat heeft geresulteerd in een hele lange en prettige samenwerking. Onze relatie met de Efteling was bijzonder. De heropening van onze zaak in 1999 werd zelfs verricht door niemand minder dan Pardoes.”

“Van 1992 tot 2018 hebben we voor de Efteling gewerkt. In het begin 1 x per week maar dat werd al snel meer. De laatste jaren reed ik elke dag op en neer met een volle wagen aan kleiding. We zorgden dat op zaterdagavond alles weer afgewerkt was en konden ze op maandag weer fris beginnen. Het is natuurlijk ook niet allemaal de standaard kleding. Je moet echt wel kennis van zaken hebben om zulke speciale stoffen op een goede manier te kunnen behandelen.”

Met die laatste opmerking raakt Peter meteen een gevoelig punt. “Tegenwoordig is het een vrij beroep. Dat betekent dat veel mensen zonder kennis en papieren ook in de stomerijwereld opduiken. Terwijl je echt wel verstand van zaken moet hebben. Ik heb zelf een jaar lang iedere zaterdag een pittige opleiding tot textielreiniger gevolgd bij TNO in Delft. Tegenwoordig kan iedereen een stomerij beginnen. Dat heeft tot gevolg dat er nu veel meer problemen ontstaan die eigenlijk niet nodig waren geweest als er voldoende kennis zou zijn geweest. En de klanten zitten dan met het probleem.”

De kwaliteit van Stomatiek Dongen zorgde voor meer bijzondere opdrachten en samenwerkingen. “We hebben jarenlang gewerkt voor het Queens Hotel in Waalwijk (nu NH hotels), maar ook voor het programma Sterrenslag, internationale sportteams en musicals als de Sound of Music in Antwerpen” Het zegt toch wel wat als zulke producties vertrouwen hebben in jouw kwaliteiten” aldus Marion.

Volgende week is dus de laatste week waarin je bij Stomatiek Dongen terecht kan. De dag voor kerst is de laatste dag in de stomerij voor Peter en Marion. “Die dag kan er alleen nog maar worden opgehaald. De dagen ervoor kunnen klanten nog gerust wat brengen, maar de dag voor kerst stoppen we rond 15.00 uur. Natuurlijk kunnen mensen volgende week gerust binnenlopen voor een praatje of om afscheid te nemen.”

Het afscheid van de Stomatiek betekent overigens niet dat Dongen nu zonder kwalitatief goede stomerij komt te zitten. “Cristal Cleaning uit Raamsdonksveer staat klaar om het werk over te nemen zegt Peter. Er komt een afhaalpunt bij CIGO op het Looiersplein en het stomen gebeurt dan bij Cristal Cleaning. We zijn er blij mee dat zij dat gaan doen. We geven het met een gerust hart uit handen.”

Reacties