Vuurwerk inleveren op zaterdag 19 december

Foto: Pixabay License/nidan

Door het vuurwerkverbod dat dit jaar geldt, zijn bepaalde typen vuurwerk dit jaar verboden. Het hebben en vervoeren van dit vuurwerk is daarmee illegaal geworden. Daarom organiseren de gemeenten van Hart van Brabant een inlevermoment voor vuurwerk op zaterdag 19 december.

Inleverpunten
Het vuurwerk kan op zaterdag 19 december centraal voor Hart van Brabant worden ingeleverd op twee locaties in de gemeente Tilburg:

  • Van 9:00 tot 12:00 uur op parkeerterrein White Demons/OJC’98 aan de Koningsoordlaan in Berkel-Enschot
  • Van 13:00 tot 16:00 uur op parkeerterrein TSV Gudok aan de Spaubeekstraat 201 in de Reeshof

Het inleverpunt is niet beschikbaar voor handelaren en verkooppunten. Voor hen zijn er andere regelingen beschikbaar en lopen er nog landelijke gesprekken. Bij het inleverpunt is een speciaal transportbedrijf aanwezig. Zij nemen het vuurwerk in en vervoeren dit veilig naar een innamepunt waar het vernietigd zal worden. Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes.

Vervoer en bezit
Het vervoer en bezit van vuurwerk is op dit moment niet toegestaan. Tijdens de inleverdag treden het Openbaar Ministerie en de politie niet op als het aannemelijk is dat de vervoerder onderweg is naar het inleverpunt. Na de inleveractie zetten politie en de gemeente volop in op controles rondom de opslag van vuurwerk in garageboxen en opslagloodsen.

Coronamaatregelen bij inleveractie
We roepen op om met de auto en alleen te komen en bij klachten thuis te blijven. Op de inleverlocatie worden specifieke aanwijzingen gegeven om het inleveren veilig te laten plaatsvinden.

Druk op ziekenhuizen
Met het verbod op vuurwerk hoopt het Kabinet de werkdruk in de zorg rond de jaarwisseling niet verder op te laten lopen De laatste jaarwisseling belandden zo’n 1300 mensen in ziekenhuizen en op huisartsenposten met vuurwerkletsel. Ook het handhaven van de openbare orde is tijdens jaarwisselingen op veel plekken in het land moeilijker door incidenten rondom vuurwerk.

Overlast
Ervaart u hinder of overlast van vuurwerk? Meld dit dan via het de BuitenBeter app, of bel de politie via 0900 8844. Doe dit op het moment dat u overlast ervaart en niet achteraf.

Meld opslag illegaal vuurwerk
Illegaal zwaar vuurwerk ligt vaak gewoon opgeslagen bij mensen thuis. Dat zorgt voor levensgevaarlijke situaties voor de omgeving. Meldingen van opslag of illegale handel worden door gemeente en politie opgepakt en gecontroleerd. Vermoedens van illegaal vuurwerk of handel kunnen gemeld worden bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Reacties