Tevredenheid 1865: Handboogsport samen met Romeinen

Foto:

Handboogsportvereniging Tevredenheid 1865 uit Dongen is één van de oudste verenigingen van Dongen. Het is een kleine maar energieke vereniging.

Mooi is te zien dat de handboogsport ook bij jongeren aan populariteit lijkt te winnen. Geleidelijk aan groeit de vereniging weer iets. Toch kan deze authentieke vereniging nog best wat leden gebruiken. Op de prachtige overdekte banen van Tevredenheid 1865 wordt ook in de winter geoefend. Bij goed weer wordt er in overleg ook wel buiten geschoten. In deze koude maanden wordt echter vaak de voorkeur gegeven aan binnensport.

De banen zijn gelegen achter sportcafé ’t Vaartje in Dongen-Vaart. Vanwege de coronamaatregelen kan er nu geen gebruik gemaakt worden van de gezellige bar. Mooi is wel dat in overleg met de diverse partijen het weer mogelijk is om de sport weer op te pakken. De vereniging oefent op dinsdagavond en zondagmorgen. Omdat er sprake is van een kleine vereniging is er samenwerking gezocht met een andere vereniging. Hierbij is de vereniging uitgekomen bij de Romeinen uit Gilze. Ook handboogsportvereniging de Romeinen is een traditionele vereniging. Deze vereniging is iets jonger, maar bestaat ook al sinds 1897. Deze vereniging is dus ook al bijna 125 jaar. Tevredenheid bestaat zelfs al 155 jaar.

Handboogsportvereniging de Romeinen heeft een ereteken uit 1863. Dit is echter een teken van handboogschutterij Vlijt en Vermaak (opgericht in 1861). Deze vereniging ging in 1936 op in de Romeinen. De vereniging heeft een clubgebouw achter café de Hooikar in Gilze. Er is sprake van een prettige samenwerking. Zo worden bijvoorbeeld de bondswedstrijden samen afgewerkt. De belangstelling voor de traditionele handboogsport groeit weer. Iets wat de beide knusse verenigingen ook toejuichen. Dan wordt er immers een traditie in stand gehouden. Vooral belangrijk is echter dat deze edele sport een prachtige sport is. Het vraagt om een enorme beheersing van je lichaam. Het is een sport voor jong en oud. Zowel voor valide, als mindervalide sporters. Zo is handboogsport bijvoorbeeld ook uitstekend mogelijk vanuit een rolstoel. Laat je inspireren en kom een kijkje nemen. Neem eventueel iemand anders mee. Neem op zo’n oefenavond ook een handboog ter hand. Dan merk je hoe mooi deze sport is. Je zult er geen spijt van hebben.

Reacties