Staatsecretaris Paul Blokhuis digitaal op bezoek bij zelfregie vrijplaats Eagle Shelter.

Foto: Eagle Shelter

In de maand november stond de overhandiging van het rapport ‘De drempel over’ en een werkbezoek van staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Eagle Shelter gepland.

Dit rapport werd geschreven in opdracht van Movisie, Divosa, Wij zijn MIND en Werkplaats Como.  In het genoemde rapport worden veertien van honderdveertig bezochte uiteenlopende initiatieven beschreven. Elk zetten ze zich op eigen wijze in voor inclusie van mensen die korte of langere tijd worstelen met psychische klachten.  En voor mensen die of dak of thuisloos zijn. Vervolgens belicht het rapport vier initiatieven uitgebreider omdat men vindt dat deze er extra uitspringen en daarmee een bron van inspiratie zijn voor de rest van het land.

Een enorme mijlpaal dus voor de Eagle Shelter als één van deze vier extra uitgelichte projecten! Meteen ook landelijke erkenning voor het grote belang en bestaansrecht van zelfregieplekken gericht op groei, herstel en volledige inclusie.

Het geplande werkbezoek van de staatssecretaris aan de Shelter moest vanwege de Covid richtlijnen helaas omgezet worden in een digitaal bezoek op vrijdagmiddag 20 november jongstleden. Out of the box TV, zelf ook een van de vier extra belichte initiatieven, verzorgde die dag een livestream zodat iedereen de presentatie van de vier projecten en de overhandiging van het onderzoek met rapport aan de staatssecretaris mee kon volgen. In de stream werd live verbinding gemaakt met Eagle Shelter in Dongen, waar de onderzoekers van Movisie aanwezig waren. Er werd er live contact gemaakt met Paul Blokhuis die vanuit zijn auto het rapport in ontvangst nam. Ook Springplank in Eindhoven en Voedseltuin Rotterdam waren live in de uitzending. Verder ook Erik Dannenberg, voorzitter van Divosa. Hij gaf in gesprek met de staatssecretaris uitgebreid toelichting op het rapport. Het was een prachtige uitzending vol projecten en mensen met passie.

Stichting Eagle Shelter voelt zich dankbaar en trots om de erkenning nu ze uitgebreid worden uitgelicht in het rapport en genoemd worden als inspiratie voor anderen. Hopelijk zet die landelijke erkenning voor de Shelter en andere preventie- en zelfregie plekken dit soort initiatieven stevig op de kaart. Op die manier ontstaat er naast betere beeldvorming ook een nog breder draagvlak in politiek en samenleving voor de enorme waarde van deze plekken. En helpt het ook de financiële continuïteit van huidige en toekomstige plekke. Op die manier kunnen ze de focus primair houden op hun kernzaken. Nu ervaren veel initiatieven jaarlijks veel stress om hun bestaansbudget binnen te halen.  De woorden van de staatssecretaris die de grote waarde van de genoemde projecten erkende en vervolgens zei, “ik geef liever geld uit aan dit soort initiatieven”, waren in elk geval hoopvol.De Eagle Shelter in Dongen is een veilige haven van ontmoeting, hoop, groei, herstel, creativiteit en aanboren van talent. Een plek waar iedereen welkom is, ongeacht leeftijd of levensverhaal. Je kan er zo binnenstappen. Doordat je alleen je voornaam hoeft te delen ontmoet je zonder oordeel of stigma echt van mens tot mens. Je mag er zijn wie je bent, je eigen weg en tempo bepalen. Iedereen kan iets inbrengen en ontvangen, de plek wordt door alle gasten samen vorm gegeven. Zo kan iedereen verbinden en groeien en/of herstellen.

De stream terugkijken kan hier: https://outoftheboxtv.nl/livestream/

Het rapport inkijken kan hier: https://www.divosa.nl/sites/default/files/nieuwsbericht_bestanden/movisie-de-drempel-over.pdf

Wil je meer weten over de Eagle Shelter? Kijk dan op www.eagleshelter.nl

 

Volg Eagle Shelter op Facebook en Instagram op @Eagleshelterdongen

Reacties