CDA en D66 niet gerust op goede afloop energieproblematiek Beljaart

Foto: Jan Stads/Pix4Profs (archieffoto)

De komende weken moet duidelijk worden of de problematiek met de energievoorziening in Beljaart fase 1 op een deugdelijke manier opgelost kan worden. Over twee weken is er een gesprek met de gemeente, de wijkraad Beljaart en Eteck, het bedrijf dat het WKO (Warmte-Koude)-systeem beheert en exploiteert.

Wethouder Eline van Boxtel heeft goede hoop dat de problemen opgelost worden. Maar het CDA en D66 zijn daar niet echt gerust op. Zij zetten flink wat vraagtekens bij een goede afloop.
De problematiek met de energievoorziening in de Beljaart sleept al jaren. Onlangs trok een aantal bewoners weer aan de bel, omdat het WKO-systeem nog steeds niet functioneert zoals zou moeten.

Door: Bernadette Klerx

D66 en de Volkspartij Dongen kaartten de problematiek vervolgens aan bij de gemeente. In de raadsvergadering gisteren voegde ook het CDA zich daar nadrukkelijk bij. Volgens het CDA was de huidige situatie ernstiger dan uit de woorden van de wethouder bleek. ‘Wij hebben ook bewoners gesproken en de problemen duren maar voort , er is soms geen warm water, de leidingen maken veel lawaai in huis en er zijn soms lekkages’, somde CDA-woordvoerder André Vonk op.

Installateur wil stoppen
En hij had nog meer slecht nieuws. ‘Wij hebben ook gehoord dat het installatiebedrijf dat voor Eteck werkt, overweegt om ermee te stoppen, omdat de problematiek te complex zou zijn. Feenstra, de vorige installateur, wil ook al niet meer, dus ja, hoe moet dan straks’, vroeg het raadslid zich af. Vonk had ook nog gehoord dat Eteck de bewoners zou adviseren om de automatische incasso stop te zetten en in plaats daarvan per maand te betalen. ‘Dat vinden wij heel erg vreemd. Wat is de rol van de gemeente hierin? Kan de gemeente straks aansprakelijk gesteld worden, want die heeft tenslotte destijds toestemming gegeven voor de aanleg van het WKO-systeem.’

Schroot in de grond
Hij kreeg meteen bijval van D66-raadslid Joeri de Jong, die dezelfde verontrustende signalen had gekregen. ‘Ook wij hebben signalen gekregen dat de installateur wil stoppen. En anderen hebben ook weer gezegd, dat er in de grond meer schroot zit dan een goed werkend syteem.’

Optimistisch
Wethouder Van Boxtel bleef echter optimistisch. ‘Alle problemen die er zijn bij de bewoners worden in het gesprek met Eteck meegenomen. Eteck geeft overigens bij ons aan dat de problemen echt opgelost kunnen worden. Dat het systeem ‘an sich’ niet goed zou zijn, daar heb ik niks van gehoord, antwoordde ze . En om André Vonk gerust te stellen: ‘de verantwoordelijkheid ligt niet bij de gemeente’.

Reacties