Ingezonden: Welke kleur Piet is voor iedereen acceptabel?

Foto:

Ingezonden door: Frans Kemmeren

Welke kleur Piet is voor iedereen acceptabel?
Sinterklaas komt alweer bijna naar Nederland. Het is verbazingwekkend dat er in de media op dit moment nauwelijks wordt gediscussieerd over de kleur van Piet. Waarschijnlijk heeft de coronacrisis en de Amerikaanse verkiezingen prioriteit. Op het gevaar af dat de discussie polariseert, een kijk op deze discussie. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om partijen uit elkaar te drijven, maar juist om partijen tot elkaar te brengen.

Wie niet wil nadenken over een mogelijke oplossing kan beter stoppen met lezen. Om ervoor te zorgen dat er een mooi kinderfeest blijft, zal iedereen wat moeten inschikken. Jammer is dat we moeten constateren dat op dit moment er aan beide kanten vooral hakken in het zand worden gezet. Dit brengt een oplossing niet nader bij. Voor zwarte Piet wordt al snel de discriminatie in de strijd gegooid. Een gevoel wat begrijpelijk is vanuit historische gronden. Denk bijvoorbeeld aan de slavernij. Onzin zullen andere betogen. Het is een kinderfeest en heeft met discriminatie niets te maken. Ook dit is een historisch argument. Wanneer deze standpunten niet tot elkaar worden gebracht zal de discussie steeds worden herhaald. Op dit moment wordt er daarom voor nogal wat plaatsen gekozen voor roetveeg Pieten.

Let wel voor de kinderen die geloven maakt het niet veel uit. Er zijn zelfs experimenten, waarbij de Sint en de Pieten zich verkleden onder het toeziend oog van kinderen. Kinderen zitten dan ook weer snel in dezelfde rol, dan wanneer de Sint en Piet gekleed en wel binnenkomen. Tegen roetveeg Pieten wordt weer ingebracht dat juist bij de twijfelaars de herkenning groter is en deze kinderen pardoes van hun geloof vallen. Voorop staat dat Sinterklaas een kinderfeest is. Dit feest lijkt nu gekaapt te worden door volwassenen. Toch zullen deze volwassenen de oplossing moeten bieden. Een serieuze discussie over de kleur van Piet is nauwelijks te vinden. Een aantal kleuren valt af, omdat deze door bepaalde bevolkingsgroepen als discriminerend kunnen worden ervaren. Te denken valt aan zwart, rood, geel of blauw.

Toch zullen we een kleur moeten vinden die voor iedereen wel acceptabel is. Immers de Sint zonder helpers is ook niet echt geloofwaardig. Willen we dit mooie kinderfeest behouden dan zal iedereen wat water bij de wijn moeten doen. Anders blijft het gemor voortduren. Vooralsnog lijkt groen het meest acceptabel. In liedjes kan in veel gevallen zwarte moeiteloos vervangen worden door groene. Soms zullen er iets meer aanpassingen nodig zijn. We moeten echter allemaal vergroenen, horen we noal eens. Groene Pieten sluiten hier dus mooi bij aan. Wanneer je een andere kleur als een kans ziet, zijn er ineens weer heel veel andere invullingen mogelijk. Het biedt de mogelijkheid om talrijke nieuwe verhalen te ontwikkelen zodat het feest nog rijker wordt. Waar zou een groene Piet de groene kleur vandaan hebben? Hopelijk heeft niemand negatieve gedachten bij groen. Of zullen de marsmannetjes zich gediscrimineerd voelen? Een andere kleur die voor iedereen te accepteren is, is overigens ook prima. Hopelijk kan dit betoog bijdragen aan het meer naar elkaar toegroeien van de standpunten, zodat we er met zijn allen voor zorgen dat er een waardig kinderfeest gevierd kan worden.

Reacties

Cookieinstellingen