Actiegroep Café de Salamander kijkt “met gemengde gevoelens” terug op raadsvergadering

Burgemeester Starrmans neemt het buurtonderzoek en de petitie in ontvangst uit handen van Annie Peeters en Tom Schoormans
Foto:

In een facebookpost geeft de actiegroep Café De Salamander een reactie op de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond. Tijdens deze bijeenkomst werd uitgebreid gesproken over de kwestie rondom de aanpassing van het  bestemmingsplan bij de Salamander. De actiegroep verzamelde in een petitie  ruim 2.000 handtekeningen en reikte deze donderdagmiddag uit aan burgemeester Marina Starmans, in haar functie van voorzitter van de gemeenteraad.

De actiegroep spreekt in deze reactie de hoop uit, dat “de horeca weer mag gaan bloeien en dat de échte Dongense horeca-ondernemers ruimte, vertrouwen en mogelijkheden krijgen om te doen waar ze zo goed in zijn. Dat Dongen weer wat meer tot leven gaat komen en de dingen samen gaat doen.”

Hieronder de volledige verklaring van de actiegroep

Beste Dongenaren,

Gisterenavond hebben wij met onze actiegroep de raadsvergadering met veel interesse gevolgd. Uiteindelijk moeten we stellen dat we met gemengde gevoelens terugkijken op deze vergadering.

Allereerst zijn we dankbaar en trots dat veel partijen (vooral de oppositie, maar ook zeker vanuit de coalitie) uitspraken dat ze het geluid van de petitie en het buurtonderzoek gehoord en gewaardeerd hebben.

In een rumoerige tijd waarin we allemaal te kampen hebben met tegenslagen, aanpassingen, teleurstellingen en beperkingen voortkomend vanuit de coronacrisis hebben veel mensen toch de tijd, noodzaak en motivatie gevoeld om de stem vanuit de gemeenschap sterk en onvermijdbaar te maken in deze kwestie.

Dat de kwestie gevoelig ligt in de gemeenschap, dat is de afgelopen weken een understatement geworden. Dit was ook terug te zien in de raadsvergadering en de belangstelling in de (sociale) media.

Het sterkste geluid van de raadsvergadering kwam vanuit de oppositie: deze situatie ligt gevoelig en gaat veel mensen aan het hart. Laten we de beslissing vooruit schuiven en laten we de komende maanden gebruiken om te communiceren, te bouwen, plooien glad te strijken en elkaar te vinden. Laten we afspraken maken die voor de ondernemer, de bevolking en de gemeente Dongen toereikend zijn en laten we op deze manier eenheid creëren in plaats van verdeeldheid scheppen, waardoor we een juridische situatie voorkomen die alleen verliezers kent. Deze kwestie ligt al zo lang op de stapel, dus laten we de komende maanden in constructieve communicatie investeren en vanuit deze toenadering de beslissing over deze kwestie naar april 2021 schuiven.

Wij willen voor deze verbindende, realistische en toenaderende woorden D66, de Ouderenpartij en het CDA ontzettend bedanken. Want welke strijd of meningsverschil er ook mag zijn, communicatie zal altijd de oplossing zijn. Het vinden van een compromis waar iedereen zich in kan vinden is altijd een overwinning voor een democratisch model en het geeft vertrouwen dat deze partijen vanuit deze zienswijze geprobeerd hebben om dit voor elkaar te krijgen, al heeft dit fantastische signaal helaas niet genoeg draagvlak gekregen om aangenomen te worden in de raad.

En ja, wat nu? We hopen als actiegroep nog steeds dat alle partijen nader tot elkaar komen. Er werd genoeg gepraat over horecacategorieën, huurovereenkomsten, bestemmingsplannen en ga zo maar door, maar wat uiteindelijk echt het allerbelangrijkste is voor onze actiegroep, is dat we willen dat het horeca-aanbod in Dongen niet nog verder versoberd. Dat jong en oud de gemeente Dongen weer gaan herkennen en omschrijven als een dorp waar aanbod is qua feestjes, partijen en evenementen. Dat de horeca weer mag gaan bloeien en dat de échte Dongense horeca-ondernemers ruimte, vertrouwen en mogelijkheden krijgen om te doen waar ze zo goed in zijn. Dat Dongen weer wat meer tot leven gaat komen en de dingen samen gaat doen.

We hopen daarmee ook zeker dat café de Salamander met Coert en Jolanda van Os in dit beeld nog jarenlang een prominente rol vertegenwoordigen en mogen bijdragen aan dit beeld door vooral te doen waar ze al decennia lang zo goed in zijn. Zij kunnen de Dongense gemeenschap zoveel bieden en het zou eeuwig zonde zijn als we hun vakmanschap zouden verliezen in ons prachtige dorp.

Café de Salamander is voor veel mensen een begrip, een herkenning, een stukje cultuur, een stukje thuiskomen, een belangrijk deel van hun sociale leven en vooral een onmisbaar stukje Dongen.

Laten we allemaal ons best doen om dit te behouden.

Dongen bedankt!

Actiegroep café de Salamander

Reacties