Job van Uitert wint bij debuut in Amerika

Foto:

Job van Uitert heeft afgelopen weekeinde samen met Mikkel Jensen en John Farano de LMP2 klasse van de Petit Le Mans 10-uurs wedstrijd gewonnen. Op het circuit van Road Atlanta vocht het Starworks Motorsport drietal meer dan negen uur lang om de zege in hun klasse, een overwinning die pas in de slotfase van de Amerikaanse klassieker werd zeker gesteld.

Bevestiging dat Van Uitert in de 23e editie van Petit Le Mans, samen met de 24 uurs races van Le Mans en Daytona, en de 12 uur van Sebring, behorende tot de zogenoemde “Blue-Ribbon” races, mocht rijden kwam pas laat. Het betekende dat de Dongenaar zonder testwerk of uitgebreide voorbereiding naar de Verenigde Staten vertrok om zijn debuut te maken in het legendarische IMSA Weathertech Sportscar Championship.

Lang had Van Uitert, die in 2018 nog met John Farano de European Le Mans Series LMP3 titel had veroverd, niet nodig om zijn draai te vinden op de achtbaan die Road Atlanta heet. Gelukkig maar want met slechts drie uur trainingstijd, verdeeld tussen de drie rijders was er weinig tijd om te acclimatiseren. “Het moest allemaal vrij snel gebeuren, waardoor ik de race in ga met minder dan 50 rondjes ervaring”, glimlacht Van Uitert nadat hij tijdens de warm-up op zaterdag ochtend nog een uitstekende tijd had neergezet.

De wedstrijd werd gestart door gentleman John Farano die volgens reglement ook de auto had gekwalificeerd en na een moeizame openingsstint van de Canadees waren Van Uitert en de Deen Jensen op achtervolgen aangewezen. “De marges zijn flinterdun dus we hebben uren gestreden om helemaal terug te komen waar we wilden zijn, in gevecht met de PR1 Oreca van Simon Trummer, Scott Huffaker en Patrick Kelly.”

De twee LMP2 teams vochten een prachtig gevecht uit waar in elke seconde cruciaal bleek. Cruciaal was ook de stint die Van Uitert na zes uur racen neerzette. In 38 minuten was de Starworks Motorsport Oreca maar liefst 43 seconden sneller dan de PR1 machine waardoor het team langzaam maar zeker het heft in handen nam.

Met nog een uur te gaan, en met zijn werk gedaan, kon Van Uitert toezien hoe Jensen een voorsprong van 18 seconden verdedigde toen de PR1 machine de pits onverwachts opzocht. Een gebroken ophanging bleek het beslissende probleem waardoor het team van Van Uitert verzekerd was van de zege. “We hebben uren samen gevochten en stiekem hoop je dan op een fotofinish maar dat neemt niet weg dat ik ontzettend blij ben met deze zege, mijn grootste in de endurance racerij. Petit Le Mans is een icoon en om zo mijn naam in Amerika te mogen vestigen is een droom”, aldus Van Uitert in winner’s circle.

Zo hoog was het niveau bij de teams die om de overwinning vochten dat na het wegvallen van de PR1 machine de dichtstbijzijnde concurrentie op meer dan vijf ronden achterstand finishte. Uiteindelijk was de Starworks Motorsport Oreca 07 niet alleen de beste in de LMP2 klasse maar finishten Farano, Jensen en Van Uitert ook nog als zesde overall, een prestatie van formaat.

Reacties