Woensdagavond maakte Stichting De Peeënstekers bekend dat er komend carnavalsseizoen geen optochten en andere publieksevenementen georganiseerd gaan worden in verband met het coronavirus. Hoewel de carnavalsvierders het al wel een beetje zagen aankomen kwam de bevestiging van hun voorgevoelens toch wel even hard aan. Voor de Dongense horeca, die al sinds het begin van de coronacrisis in maart te maken heeft met strenge maatregelen, is het een volgende dreun in een lange serie. We spraken erover met Ferry van Kessel, vice-voorzitter van Horeca Dongen.
Door: Bart van Kerkhof
"Wij hebben regelmatig overleg met de Gemeente Dongen en ook met Stichting De Peeënstekers. Natuurlijk voelden wij ook wel aankomen, dat het moeilijk zou worden" zegt Ferry. "Gisteren heeft de Stichting ons geïnformeerd, dat de optochten en de voorevenementen, waar normaal gesproken toch een hoop publiek op afkomt, voor komend seizoen van de agenda gehaald zijn. Wij denken dat ze daarmee ook wel een reële knoop hebben doorgehakt, want je kunt mensen die een hoop tijd in de voorbereiding steken van bijvoorbeeld de optochten, niet in onzekerheid laten. Maar dat neemt natuurlijk niet weg dat het voor de horeca weer een zware klap is. Carnaval is toch voor veel horeca-ondernemers ieder jaar een belangrijk deel van de bedrijfsvoering. Niet alleen voor de bieromzet maar ook voor de gezelligheid die er omheen hangt."
"We leven in onzekere tijden. Je weet natuurlijk niet hoe de situatie over een paar maanden is, maar de essentie van carnaval vieren, het samen zijn en samen genieten van de sfeer tijdens zo'n feest, dat gaat in deze tijden niet. Natuurlijk houden we altijd een sprankje hoop, dat het er tegen die tijd allemaal wat gunstiger uit ziet. We zullen dan ook alle zeilen bijzetten om scenarios te bedenken waarin er toch nog wat van de carnavalssfeer te proeven is in Dongen. Of dat nu online is of op een andere manier, is nu nog niet te zeggen. Dat weten we waarschijnlijk pas tegen die tijd. We zullen als horeca Dongen al onze creativiteit inzetten om binnen de mogelijkheden en de verordeningen te kijken wat er mogelijk is" aldus Ferry.
De horecabranche wordt al sinds 15 maart zwaar getroffen door de coronacrisis, toen bekend gemaakt werd dat alle café's en restaurants die avond vanaf 18.00 uur gesloten moesten worden. Pas op 1 juni gloorde er weer wat licht aan het einde van de tunnel toen de terrassen onder strikte voorwaarden weer open mochten en restaurants 30 bezoekers mochten ontvangen. Op 1 juli werd dat aantal zelfs verhoogd naar 100. De laatste weken neemt het aantal besmettingen weer toe, waarna de overheid de teugels weer strakker aantrok. Sinds eind september mogen restaurants weer maar 30 gasten ontvangen en moeten café's om 22.00 uur sluiten. "Dat voelt gewoon niet goed" zegt Ferry van Kessel. "Het is niet gastvrij als je mensen al zo vroeg moet vragen om hun laatste drankje op te drinken en de zaak te verlaten. Wij hebben als horecabranche het gevoel dat wij altijd als eerste aan de beurt zijn als er weer maatregelen moeten komen. De ondernemers in onze branche doen er alles aan om te voldoen aan de regels. We doen een intake aan de deur, zorgen ervoor dat onze gasten afstand houden en voldoen aan alle eisen en tóch is het dan weer onze branche die met strengere maatregelen te maken krijgt zoals de vervroegde sluitingstijd. Er zitten veel grijze gebieden in de regelgeving want sommige andere branches hebben met minder strenge regels te maken. Dat is voor horeca-ondernemers én voor gasten niet altijd te begrijpen."
Ferry hoopt, samen met zijn collega's, dat de wereld er volgend voorjaar een stuk rooskleuriger uitziet. "We wachten af wat er gebeurt, misschien is het zo dat we in januari zover zijn, dat we, met de maatregelen die dan van kracht zijn, toch nog een beetje carnavalsgevoel kunnen creëren hier in het Peeënrijk. Hoop doet leven. We blijven met de gemeente en de Stichting in overleg om, binnen de regels, op een positieve en creatieve manier naar de mogelijkheden te kijken. Dat is wat we kunnen doen."