Voorzitters veiligheidregio’s: “geen carnaval zoals we gewend zijn”

Foto:

In een statement geven de drie voorzitters van de Brabantse  veiligheidsregio’s aan dat carnaval 2021 op een andere manier gevierd zal gaan worden dan normaal. Zij dagen carnavalsverenigingen en stichtingen uit om met alternatieve, creatieve plannen te komen om het carnavalsgevoel in Brabant toch nog enigszins te kunnen beleven.

Eerder maakte Stichting de Peeënstekers al bekend dat de Elf-elf viering  “niet georganiseerd wordt zoals wij dat gewend zijn. In verband met de maatregelen zoals deze nu gelden, hebben we ervoor gekozen om het feestgedeelte van deze avond niet te organiseren. Wel gaan we kijken of we de bekendmaking van de hofhouding en prins Andreo via een (live)stream kunnen delen. Hierbij zijn we in samenwerking met Horeca Dongen aan het kijken naar de mogelijkheden om zoveel mogelijk Peejen en Peejerinnen op een carnavaleske wijze te betrekken bij dit mooie moment.” aldus de Stichting

“Na de Elf-elf viering volgt traditiegetrouw de ‘Jeugdprins- & prinsesverkiezing’ en het ‘Grand Gala du Pee’. Beide evenementen worden in ieder geval uitgesteld tot begin 2021. Samen met de verschillende commissies proberen we een alternatief te bedenken voor beide evenementen.” Begin oktober 2020 zal de Stichting meer informatie delen over de geplande evenementen. “Net als vele Peejen en Peejerinnen kijken we ontzettend uit naar carnaval in het Peeënrijk. We gaan door met de organisatie ervan zo lang de maatregelen vanuit het RIVM dit toelaten”

De Oosterhoutse carnavalsstichting De Sulnarren maakte vanavond bekend dat de optocht in Oosterhout in 2021 geen doorgang zal vinden.

Statement over carnaval 2021 van de drie voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio’s

Beste Brabanders,

Aangepast carnaval in 2021

Het coronavirus is nog steeds onder ons. Het beheerst nog steeds ons dagelijks handelen en denken over de nabije en verdere toekomst. In deze tijd van het jaar betekent dit dat wij, als voorzitters van de veiligheidsregio’s in Noord-Brabant, ons hebben moeten bezinnen op een aantal evenementen, zoals carnaval. Samen, zoals u dat de afgelopen maanden van ons gewend bent.

Helaas moeten wij vaststellen dat carnaval in Noord-Brabant in 2021 niet gevierd kan worden zoals we dat gewend zijn te vieren. Grote groepen mensen in kroegen, optochten, dweilorkesten, feesttenten… dat zal niet het beeld van 2021 zijn. Als voorzitters kunnen wij niet besluiten dat carnaval niet doorgaat. Net zoals we niet kunnen besluiten dat Kerstmis niet doorgaat. Wel doen wij een appèl op de creativiteit van onze carnavalsverenigingen.

Wij staan midden in onze Brabantse samenleving en weten wat carnaval voor velen van u betekent en wat de tradities zijn. Het staat ook in onze agenda’s: 40 dagen voor Pasen. Maar de volksgezondheid staat op nummer één. Altijd. Onbetwistbaar. En de noodverordening die op dat moment van kracht is, is leidend. We weten immers niet hoe het coronavirus zich de komende maanden ontwikkelt.

We zijn en gaan net als de burgemeesters in onze provincie in gesprek met de carnavalsverenigingen en -federatie om hen uit te dagen om met alternatieven te komen. Zoals Sinterklaascomité ’s nadenken over hoe de Sint wellicht online of op een andere manier ingehaald kan worden, zo kan er ook met creativiteit naar het vieren van carnaval gekeken worden. Wij nodigen hen uit om uiterlijk begin december met hun plannen te komen, zodat eenieder – van organisator tot uitbater tot carnavalsvierder – tijdig duidelijkheid heeft op weg naar carnaval 2021.

We zijn ons er bewust van dat we handelen vanuit de situatie zoals die nu is. We weten niet hoe de situatie over een paar dagen is, over een paar weken, laat staan over een paar maanden. Wij doen daarom wederom een beroep op alle Brabanders: blijf je verstand gebruiken, houd 1,5 meter afstand en houd je aan de bekende hygiënemaatregelen.

Jack Mikkers (voorzitter VR BN)
John Jorritsma (voorzitter VR BZO)
Theo Weterings (voorzitter VR MWB)

Reacties