Informatiepunt digitale overheid bij Theek 5 officieel geopend

Foto:

Vanaf vandaag kun je terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid bij Theek 5 in de Cammeleur. Het Informatiepunt werd deze ochtend feestelijk geopend door Paul Adels (Theek 5), René Jansen (Gemeente Dongen) en Jos Debeij (Koninklijke Bibliotheek).

Dingen regelen met de overheid: het gebeurt steeds vaker op de computer via internet. Veel mensen vinden dit nog lastig. Wil je iets regelen via de computer en kun je wel wat hulp gebruiken? Wil je zelf beter leren omgaan met de websites van de overheid? Of ken je iemand die wel wat hulp kan gebruiken? Kom dan naar het Informatiepunt Digitale Overheid in onze bibliotheek in Dongen. Hier wordt geluisterd naar jouw vraag en wordt er met je meegedacht. Je krijgt direct informatie waarmee je verder kunt. Of je wordt doorverwezen naar de juiste organisatie.

Het informatiepunt is onderdeel van de zogenaamde ‘inclusieve samenleving’ waarin iedereen mee kan doen. En dat is volgens Theek 5 directeur Paul Adels nog niet zo vanzelfsprekend. “Landelijk gezien heeft zo’n 20% van de mensen moeite om mee te komen in de digitale wereld van de websites en apps, inloggen en DigiD…. Het is voor veel mensen gewoon niet duidelijk wat er allemaal mee bedoeld wordt. Dit nieuwe initiatief zorgt voor een laagdrempelige mogelijkheid voor mensen die hulp op dit gebied zoeken en Theek 5 verleent hier, als ontmoetingsplek voor Dongenaren van alle generaties en geledingen, natuurlijk graag haar medewerking aan. Theek 5 in Dongen is de eerste van onze organisatie die gaat werken als informatiepunt. Wij juichen die ontwikkeling zeker toe.”

Initiatiefnemer Jos Debeij ziet met het realiseren van ieder nieuw informatiepunt een droom uitkomen: “we zien dat de overheid steeds meer vraagt van de burgers op digitaal gebied. Het is logisch dat een deel daar best problemen mee heeft. Het is fijn dat de infrastructuur van de bibliotheken, in Nederland nu benut kan worden voor dit soort informatiepunten zodat we ook daar aan zo’n inclusieve samenleving kunnen blijven werken.”

Wethouder Rene Jansen wees daarna nog op initiatieven om deze ontwikkeling zelfs op wijkniveau door te zetten. “Daar wordt al over nagedacht en dat juichen wij van harte toe” aldus Jansen, die het informatiepunt daarop symbolisch opende met het doorknippen van een lint.

 

 

Reacties