Open Monumentendag 2020 op zondag 13 september

Foto: Wikimedia Commons

Open Monumentendag 2020 wordt een bijzondere editie. Ondanks de beperkingen omtrent het coronavirus en de noodzakelijke maatregelen van het RIVM is het gelukt om een leuk en interessant programma samen te stellen.

Het comité heeft dit jaar een route van circa 5 km samengesteld langs Dongense mozaïeken (geplaatst in wanden of vloeren) en gevelstenen. Deze route kunt u fietsen of wandelen in uw eigen tempo. Op drie locaties in Dongen staan vrijwilligers van de heemkundekring de Heerlyckheit Dongen om u, opgepaste afstand binnen de regels van het RIVM, meer achtergrondinformatie te geven over die speciale plek.

Torenspits St. Josephkerk op hoek Hoge Ham-St. Josephstraat:
Zoals bekend verlenen de vrijwilligers van de heemkundekring medewerking aan de restauratie van de torenspits van de voormalige St. Josephkerk. Op locatie vertellen ze u alles over de staat van de toren en welke werkzaamheden uitgevoerd zijn of zullen worden.

Mozaïeken Marius de Leeuw: Cambreurcollege:
De heemkundekring zet zich in voor behoud en een herbestemming van deze kunstwerken. Op het grasveld voor de school krijgt u alles te horen over de kunstenaar Marius de Leeuw, zijn werkwijze, het maken van mozaïeken, de voorgestelde plannen voor herbestemming van de mozaïeken.

Lourdesgrot zusters Franciscanessen: Bolkensteeg:
In samenspraak met de zusters zijn de vrijwilligers van de heemkundekring gestart om de meer dan een eeuw oude Lourdesgrot weer te herstellen. Een wezenlijk onderdeel van de grot is een bijzonder fraai vloermozaïek. Vrijwilligers zijn aanwezig om u het verhaal van deze prachtige Lourdesgrot toe te lichten.

Monumentenlezing monumentale beeld en wandkunst:
Maandag 7 september geeft Johanna Jacobsen van Bond Heemschut een lezing over monumentale beeld en wandkunst in de Cammeleur. Toegang is gratis. Vanwege corona is aanmelden noodzakelijk. U kunt zich aanmelden via i[email protected]

Het comité hoopt op deze wijze aandacht te kunnen geven aan ons waardevol erfgoed, wat net als een mozaïek, steeds weer kleur geeft aan het leven.
Houd de berichtgeving in de gaten voor de tijdstippen en het ophalen van de route.

We hopen u te ontmoeten tijdens een van de activiteiten voor Open Monumentdag.

Comité Open Monumentendag.

Reacties