Vandaag is het Internationale Linkshandigendag

Foto: Pixabay License/Athree23

De dag van de linkshandigen is een internationale dag voor linkshandigheid die sinds 1976 jaarlijks op 13 augustus “gevierd” wordt.

Nadelen linkshandigheid
De internationale dag voor linkshandigheid werd in het leven geroepen om de bevolking bewust te maken van de ongemakken die linkshandigen ervaren in een maatschappij die traditioneel op rechtshandigen is ingesteld. Op de website linkshandigendag.nl sommen ze de nadelen op van linkshandigheid: “Heel veel allerdaagse gebruiksvoorwerpen zijn voor linkshandigen minder geschikt zijn. Denk maar eens aan knippen met een schaar, het openen van een blik of het slijpen van een punt aan een potlood. De schaar, de blikopener en de puntenslijper zijn door/voor rechtshandigen ontworpen. Hierdoor wordt een linkshandige dagelijks geconfronteerd met zijn linkshandigheid.”

Linkshandigheid heeft ook voordelen
Gelukkig weet de website linkhandigendag.nl ook voordelen te benoemen: “Wetenschappelijk is het niet aangetoond, maar linkshandigen zouden slimmer en creatiever zijn. Linkshandigen zoeken vaak van jongs af aan naar oplossingen en dat kan bijdragen aan het op jonge leeftijd ontwikkelen van inventiviteit. Bij veel sporten hebben linkshandigen voordeel van hun linkshandigheid, zoals bij tennis, waterpolo en badminton. Vooral bij contactsporten zoals schermen en boksen zijn linkshandigen in het voordeel. De veelal rechtshandige tegenstanders zijn gewend om tegen rechtshandigen te strijden. Hiervan kan de linkshandige goed profiteren.

Speciale webwinkels
Daarnaast zijn er tegenwoordig gespecialiseerde winkels waar producten voor linkshandigen verkrijgbaar zijn. Zoals collegeblokken met de spiraal rechts, een linkse schaar waar de bladen perfect staan zodat papier of stof niet meer dubbelklapt, of gewoon een (links)handige dunschiller.” Kijk voor meer informatie over linkshandigheid op de onderstaande website.

Reacties