Snoei je taxus voor eind augustus in de strijd tegen kanker

Foto:

Heb jij taxussen in de tuin staan en zijn die toe aan een snoeibeurt? Die dit dan voor eind augustus en help mee in de strijd tegen kanker van stichting Taxus Taxi!

Inzameling taxussnoeisel
De stichting Taxus Taxi heeft dit jaar zich het doel gesteld 425.000 kilo vers taxussnoeisel in te zamelen. Zij zijn al goed op weg en hebben al ruim 218.900 kilo taxussnoeisel ingezameld wat goed is voor 1.824 chemotherapieën. Uit de eenjarige naalden van de taxus wordt namelijk dé basisgrondstof voor chemotherapieën gehaald. Ondanks deze prachtige opbrengst zorgt de droogte bij de start van het seizoen ervoor dat de opbrengt per adres minder is. De stichting gelooft nog steeds in de mogelijkheid om de doelstelling van 425.000 kilo taxussnoeisel te behalen, maar dan hebben zij wel de hulp van alle taxusbezitters binnen het inzamelgebied bij nodig.

Word Taxusdonateur
De kwaliteit van het taxussnoeisel is erg belangrijk. Houd bij het inleveren van taxussnoeisel rekening met de knipvoorwaarden van de stichting. Zo is de werkzame stof taxol met name aanwezig in de jonge scheuten (eenjarig snoeisel) van de taxushaag. Taxus Taxi kan hele struiken of oude takken van een taxushaag dan ook niet gebruiken. Om broei te voorkomen vragen zij, om een kuil ter grootte van een voetbal te maken, in de gevulde tas. Alle knipvoorwaarden en instructievideo’s zijn terug te vinden via de link onderaan dit artikel. De periode waarin snoeisel wordt ingezameld verschilt per jaar verschillen vanwege de hoeveelheid werkzame stof die in de taxusplant aanwezig is. De inzamelingsactie loopt waarschijnlijk dit jaar nog tot eind augustus door.

Ophaalverzoek indienen
Wie zijn of haar taxushaag gaat snoeien kan HIER een ophaalverzoek indienen. Snoeisel is aan te bieden vanaf een volle kruiwagen of een halfgevulde Taxus Taxi Tas. Deze Taxus Taxi Tas kun je gratis ophalen bij de Milieustraat aan De Hak 16 (u kunt hier ook uw snoeisel inleveren) of bij de Boerenbond aan de Tramstraat 34. Heb je minder snoeisel, dan kun je dat ook in de Taxus Taxi Tas afgeven bij deze adressen.

Reacties