Succesvolle pilot met robotmaaiers op hoofdveld VV Dongen

04 jul 2020, 17:48 Nieuws
maaier1

Sinds dit voorjaar draait op het hoofdveld van Voetbalvereniging Dongen op het gemeentelijk sportpark de Biezen een proef met robotmaaiers, in combinatie met groene stroom.

In deze pilot wordt onder andere getest wat de effecten zijn op de kwaliteit van het gras, het gebruik van bijvoorbeeld water, mest en bestrijdingsmiddelen en de onderhoudskosten. Ook wordt bekeken of deze onderhoudsmethode voor andere sportparken in de gemeente Dongen mogelijkheden biedt. Vrijdagochtend werd de pers uitgenodigd om de eerste resultaten van de pilot te vernemen.

Addo Geerts sprak namens de gemeente Dongen van een geslaagde pilot. "De robotmaaiers zijn nu anderhalve maand in gebruik en we kunnen gerust stellen dat het een succes is. Het hoofdveld ligt er prachtig bij. Het gras is overal op precies dezelfde lengte, er is minder onkruid en minder residu." René Broeders, beheerder van de sportvelden in Dongen, kon dat alleen maar beamen. "Het veld is er bij gebaat, het gras wordt continu getriggerd en daardoor is de beworteling ook veel steviger. Bovendien zijn we hiermee veel flexibeler, want het maaien kan nu gewoon op elk moment gebeuren. De maaiers gaan 's nachts vanaf 01.00 uur tot 's avonds 22.00 uur constant door en bereiken zo ieder plekje van het veld. Na een paar uur opladen kan die cyclus weer opnieuw beginnen. En ik kan gewoon op de smartphone zien of er een storing is en waar de maaiers zich op enig moment bevinden."

maaier2

Fabian Storm legde namens fabrikant Husqvarna de technische kant van het verhaal uit. Zo'n robotmaaier kan zo'n 200 vierkanter meter per uur maaien en haalt per dag 1 à 2 mm van het gras. Het hoofdveld wordt met twee maaiers zo'n 4 keer per week helemaal gemaaid. Normaal gebeurd dat tweee keer per week en dan ook met zware machines die ook hun sporen achterlieten op de grasmat. Dit is een perfecte oplossing die we al op heel veel plaatsen in het land toepassen.

Wethouder René Jansen toonde zich helemaal in zijn nopjes met de proef. De perfecte grasmat, maar ook het feit dat deze oplossing veel milieuvriendelijker is dan het maaien met zware machines, zijn voor hem reden om deze methode van bemaaiing wellicht ook bij andere clubs te gaan implementeren. "Daarnaast is het een stuks beter voor het milieu, de maaiers worden opgeladen met groene stroom en de CO2 uitstoot wordt op deze manier sterk gereduceerd. Het ziet er naar uit dat het ook kostentechnisch interessant is, zo creëren we een win-win situatie voor zowel de club als de gemeente" aldus Jansen.