Het Zomerspelenpad is een cadeau aan heel Dongen

Foto:

De gele zomerspelentegels die sinds afgelopen weekend verspreid door Dongen liggen, zijn vanaf vandaag klaar voor gebruik. De opvallende stoeptegels vormen een audioroute van 5,5 kilometer langs twaalf zomerspelenlocaties.

Het Zomerspelenpad is een initiatief van Stichting Dongense Jeugdraad en legt hiermee een kleine pleister op de wonde voor iedereen die deze zomer het afgelaste jubileumjaar van de 60ste Zomerspelen moet missen. Op de gele stoeptegel staat een QR-code die je met een mobiele telefoon scant om zo een audioverhaal van ongeveer twee à drie minuten te beluisteren. De kleine luisterverhalen zitten boordevol leuke liedjes, korte geluidsfragmenten en interessante achtergrondinformatie.

Beluister hier een introductie op het Zomerspelenpad

 

Anderhalf jaar geleden startten verschillende groepjes van zomerspelenvrijwilligers met de organisatie van diverse jubileumactiviteiten voor de kinderen, de vrijwilligers en de Dongense gemeenschap. Alle jubileumactiviteiten zijn vanwege COVID19 afgelast en verplaatst naar 2021, behalve het Zomerspelenpad. Met het volgen van de audioroute kunnen, in tegenstelling tot alle andere jubileumactiviteiten, de huidige RIVM-richtlijnen wel worden nageleefd. Er was voor de organisatie daarom ook geen reden om nog een jaar te wachten met het schenken van dit cadeau aan Dongen. De route kan alleen of met meerdere personen worden beleefd. De tocht kent geen vaste route; men kan dus op iedere locatie starten of eindigen. De makers geven de tip om een koptelefoon of oortjes te gebruiken, zodat het stereogeluid de luisterervaring verhoogt.

Klankkleur
De vrijwilligers van Stichting Dongense Jeugdraad zijn een tijd terug benaderd voor het insturen van ideeën voor het 60-jarig jubileumjaar. Uit al deze ideeën is onder andere het Zomerspelenpad gekozen. Giselle van Kessel (34) en Tjietse Broeders (33) zijn onderdeel van de projectgroep die zich heeft gebogen over het Zomerspelenpad. Beiden waren jarenlang zomerspelenvrijwilliger bij kleutergroep 1-2 Noorderpoort en deze ereklus was een prachtige herbeleving van hun vroegere samenwerking. Van Kessel: “Tijdens het zoeken naar inspiratie bladerden we door het zomerspelenboek. Er kwamen weer zoveel vergeten herinneringen bij ons naar boven. Stuk voor stuk belevenissen die de Zomerspelen tot een uniek evenement maken. De audioverhalen van de verschillende zomerspelenlocaties hebben hierdoor ieder hun eigen klankkleur gekregen.”

Inzet
Het Zomerspelenpad is een creatief bewijsstuk dat de Jeugdraad een platform biedt aan het Dongense vrijwilligersleven. Dat toont ook de samenstelling van de projectgroep. Broeders: “Iedere vrijwilliger droeg belangeloos haar of zijn tijd en talent aan.” Van Kessel vult aan: “Van creëren tot organiseren en van schrijven tot ensceneren. Veel van die talenten ontdekten en ontwikkelden zij tijdens de Zomerspelen. Sommigen verdienen tegenwoordig met deze creatieve talenten hun brood.”

Voorstellingsvermogen
In de afgelopen zestig jaar hebben de Zomerspelen haar sporen nagelaten door heel Dongen. De zomerspelengeschiedenis is daarmee veelomvattend en loopt als een gele draad door het dorp. Het Zomerspelenpad richt zich op het recente zomerspelenverleden en start daar waar het 50-jarig zomerspelenboek eindigt. Volgens de makers is er in de afgelopen tien jaar bij de Zomerspelen veel gebeurd en ontwikkelde de technologie zich razendsnel. Daarom ditmaal geen boek, maar volstaat een mobiele telefoon met daarop een QR-codescan-app. “Ondanks de technologische vooruitgang ligt de kracht van de Zomerspelen al zestig jaar in hetzelfde uitgangspunt: de verbeelding aan de macht. Ieder audioverhaal stimuleert daarom de verbeeldingskracht van de kinderen en de herinneringen van de volwassenen,” aldus Broeders. “Het Zomerspelenpad is daarmee een feest voor velen!”

Ben je ook nieuwsgierig naar het Zomerspelenpad of Stichting Dongense Jeugdraad? Surf dan snel naar www.dongensejeugdraad.nl.

Reacties