Lezersopinie: “In Brabant is te zien wat heel Nederland te wachten staat”

Foto: Erik van der Burgt

Onderstaande opinie is ingezonden

In Brabant is te zien wat heel Nederland te wachten staat

Sinds december vorig jaar heeft onze provincie geen meerderheidscoalitie meer. Het CDA was opgestapt, de partij keerde zich tegen het eigen stikstofbeleid, na dreigementen van boeren. Vorige week is het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd en deze week worden de nieuwe gedeputeerden geïnstalleerd. D66, GroenLinks en de PvdA zijn aan de kant gezet, vanaf heden staan Forum voor Democratie, Lokaal Brabant, de VVD en het CDA aan het roer. Een conservatieve coalitie met een meerderheid van slechts één zetel.

Onervaren ex-fractievoorzitters komen nu aan het roer te staan van een (nu nog) prachtige provincie. Brabant bruist. Van de mooie cultuur, de eindeloze natuur, het ondernemerschap, noem maar op. Er zijn nu echter geen gedeputeerden meer voor cultuur en milieu. De komende jaren gaan er tientallen miljoen euro’s bezuinigd worden. Cultuur mag inleveren. Sport mag inleveren. Natuur mag inleveren. Boeren krijgen vrij spel en van duurzame landbouw is amper sprake meer. Cultuur noemen ze geen cultuur meer, maar ‘vrije tijd’. En die vrije tijd mag miljoenen euro’s aan steun inleveren.

Onze provincie is -na Gelderland- de rijkste provincie van ons land. We hebben een spaarpot van circa 3,5 miljard euro. Dat is 1400 euro per inwoner. Zullen we afspreken dat iedere Brabander daarvan een x-bedrag vrij mag besteden? Aan cultuur, aan sport, aan hetgeen dat hij of zij liefheeft. De rest kan in de spaarpot blijven, voor noodgevallen. Zullen we het geld gebruiken om de gevolgen van de Coronacrisis te compenseren? Om de criminaliteit in Brabant terug te dringen? Om jongeren kennis te laten maken met kunst, cultuur, sport en natuur? Om huizen te bouwen?
Laten we weloverwogen keuzes maken. Met een visie. Met een duurzaam perspectief. Met een breed draagvlak. Met gezond verstand.

In Brabant is te zien wat heel Nederland te wachten staat. Kom in verzet!

Stefan van den Bosch

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen