Gemeente waarschuwt voor oplichting via WhatsApp in coronatijd

Foto: Pixabay License/MIH83

De gemeente Dongen en politie waarschuwen voor fraude via WhatsApp waarbij internetcriminelen zich voordoen als een vriend of familielid, die vragen geld naar hen over te maken. De politie raadt aan altijd persoonlijk contact op te nemen met degene die om geld vraagt. Zo weet u zeker of diegene u ook echt benaderd heeft.

Twintigtal slachtoffers
Sinds de uitbraak van de coronacrisis heeft de politie een twintigtal meldingen gekregen over (pogingen tot) WhatsApp-fraude in Dongen. We brengen het daarom extra onder de aandacht en geven u tips. De fraudeurs vragen soms hoge bedragen en benadrukken dat zij het geld snel nodig hebben om een rekening te betalen. Het bedrag moet daarbij naar een Nederlands rekeningnummer worden overgemaakt. Er is op deze manier al voor velen euro’s geld gestolen van slachtoffers.

Werkwijze
Er zijn verschillende manieren waarop de criminelen te werk gaan. Vaak doen internetcriminelen zich voor als een bekende, maar vanaf een onbekend 06-nummer. De naam en de foto kloppen wel en als naar het andere telefoonnummer wordt gevraagd, beweren zij dat zij net zijn overgestapt naar een ander abonnement en telefoonnummer.

Tips om WhatsApp-fraude te voorkomen

  • Geef nooit een code via WhatsApp door aan iemand anders. Klik ook niet op linkjes.
  • Verifieer altijd aan wie u geld overmaakt. Krijgt u een WhatsAppberichtje om een vriend of familielid te helpen? Spreek deze persoon dan altijd eerst persoonlijk.
  • Maak pas geld over als u zeker weet dat degene wie erom vraagt degene is wie hij of zij zegt.

Aangifte doen
Bent u slachtoffer van deze manier van fraude? U kunt aangifte doen via het telefoonnummer 0900-8844. Zorg ervoor dat u geen digitale sporen verloren laat gaan: bewaar zoveel mogelijk informatie.

Reacties