Komen de muren op je af? Ga er eens virtueel op uit

Foto: Pixabay License

Komen de muren al op je af en voel je je thuis opgesloten terwijl je graag even wat cultuur wilt snuiven? Uiteraard, we zijn ook dagjesmensen. We willen er graag op uit om onze nieuwsgierigheid te prikkelen. Maar hoe doe je dat als het advies is om juist thuis te blijven in deze tijden. dongen.nieuws.nl heeft de oplossing!  Ga vandaag nog virtueel cultuur snuiven of zelfs de natuur in in eigen land. Hier vind je enkele tips!

Natuur

Wandel virtueel door natuurgebieden in Nederland

Wie wil er niet even de gedachten verzetten tijdens een wandeling in de natuur? Natuurmonumenten brengt de natuur bij je in de woonkamer. Samen met Google maakte de stichting negentien verschillende natuurgebieden digitaal beleefbaar via Google Street View. Bezoek o.a. de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug of Sint Pietersberg in Limburg. Ook in realtime kunnen bezoekers van natuurbeelden en –geluiden genieten. Alle verwikkelingen van een broedende kolonie lepelaars is live te volgen via de ‘Lepelaarcam’.

Trek vandaag nog virtueel de natuur in: https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/wandel-virtueel-door-nederlands-mooiste-natuurgebieden

Theater

Zondag 22 maart, Frank Lammers ‘Marx’, Het Zuidelijk Toneel

Frank Lammers speelt vanavond om 19:00 via een livestream op Facebook de titelrol in het toneelstuk ‘Marx’. Geen filosoof heeft een grotere stempel op de wereldgeschiedenis gedrukt dan Karl Marx, die geldt als de belangrijkste denker van het socialisme en communisme. Al eerder liet Lammers weten “tijd genoeg” te hebben nu de tournee in ieder geval tot 6 april stilligt.

Het toneelstuk is live te volgen via de Facebook-pagina’s van Omroep Tilburg en Het Zuidelijk Toneel

Orkater, Amsterdam

Het Amsterdams muziektheatergezelschap Orkater maakt muziektheater in allerlei vormen door geëngageerde, eigenzinnige en gedreven makers. Zaterdag 21 maart zou het theatergezelschap hun nieuwe voorstelling ‘Fabel’ in première laten gaan. Juist op de data dat ze de voorstellingen van Fabel hebben moeten cancellen, plaatst Orkater elke dag om 15:00 een registratie van een voorstelling uit het archief van Orkater. Deze blijven in ieder geval tot 6 april online staan.

Bekijk veilig vanuit je eigen huis een Orkater-voorstelling: Orkater & Chill op vimeo

Musea

Rijksmuseum, Amsterdam

Wellicht ben je er al een keer in het echt geweest, maar nu kun je online een kijkje nemen. Je kunt je in het Rijksmuseum vergapen aan meer dan 8.000 kunstwerken, waarbij de nadruk ligt op de schone kunst, ambacht en geschiedenis van het land, de Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw, met schilderijen van Johannes Vermeer en Rembrandt. In de Rijksstudio krijg je als kijker de mogelijkheid om werken, in hoge resolutie te downloaden en ze zo, van verfstreep naar verfklodder in detail te bekijken.

Bekijk hier de online programmering van het Rijksmuseum: https://www.rijksmuseum.nl/nl/het-rijksmuseum-is-online-open

Van Gogh Museum, Amsterdam

Een van de beroemdste en meest invloedrijke personen uit de geschiedenis van de westerse kunst is Vincent van Gogh. Het gelijknamige museum in Amsterdam is gewijd aan de werken van Van Gogh en er zijn verschillende online activiteiten opgezet voor jong en oud, om vanuit huis de bezoekers kennis te laten maken met de wereld van Van Gogh. Wandel middels google-street-view digitaal door het museum, bekijk in hoge resolutie zijn schilderijen of lees de vele brieven die Vincent van Gogh naar zijn broer Theo schreef.

Voor de online programmering van het Van Gogh Museum: https://vangoghmuseum.nl/nl/plan-je-bezoek/zien-en-doen/haal-het-museum-in-huis

Films

International Documentary Film Festival Amsterdam

Ontdek vanaf de bank de meest bijzondere plekken, mensen en verhalen op aarde. Op de website van IDFA zijn ruim 300 documentaires, uit 1998 tot 2019, online te bekijken. Selecteer op basis van onderwerp, land van herkomst, festivaleditie of lengte. Behalve de nu gratis beschikbare titels verwijst de IDFA-database naar nog eens enkele honderden festivaltitels die tegen betaling beschikbaar zijn.

De gratis collectie is hier te vinden: https://www.idfa.nl/nl/collectie/gratis

Muziek

Corona Concerten

Toe aan een live-concert? Steeds meer Nederlandse artiesten streamen hun concerten online. Muziek geeft plezier, hoop en een gevoel van ‘samen’. Corona-Concerten brengt een overzicht van live gestreamde optredens van bands, singer-songwriters en dj’s. Bezoek een gratis concert, betaald of waar met de digitale pet rondgegaan wordt.

Op de website vind je een actueel overzicht van wie, wanneer en via welk kanaal: https://www.coronaconcerten.nl/

Nog meer online en virtuele cultuurtips? Laat het ons weten via [email protected]

Met dank aan: zundert.nieuws.nl, cubag.nieuws.nl

Reacties