Onderscheidingen Engelse bemanning crash Halifax LW653 in  Dongen-Vaart overhandigd aan burgemeester

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Burgemeester Marina Starmans heeft vandaag de versierselen en medailles in bewaring aangeboden gekregen die postuum waren toegekend aan Pilot Officer John Seymour Macleod Clarke. Zoon Tim heeft de medailles opgevraagd bij de RAF en wilde graag de medailles in Dongen achterlaten.

Tim, wiens vader door de Britse regering werd geëerd vanwege heldhaftig gedrag, deed eerder het verzoek aan Dongenaar Mark de Weerd om deze waardevolle herinneringen te bewaren dicht bij de plaats waar zijn vader omkwam. De Weerd verrichtte vorig najaar bij de viering van 75 jaar bevrijding in Dongen, ’s Gravenmoer, Klein-Dongen en Dongen -Vaart veel speurwerk naar de dodelijke crash die net buiten Dongen plaatsvond aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen van het neerschieten van de Halifax. Aan de Gemeentenweg dichtbij de plaats waar het vliegtuig neerstortte staat vanaf vorig jaar een herdenkingsplaquette.

Tevens werd deze ochtend een replica geschonken van het monument dat is opgericht in Lissett (Yorkshire). Deze replica, geschonken door Janet Briggs (nichtje van Wireless-operator Sergeant Edward Oldroyd), zal samen met de medailles van eer een plaats krijgen in de vitrine van het museum de Looierij die zich in de hal van het gemeentehuis bevindt. Bij de overhandiging waren ook leden van de werkgroep 75 jaar Vrijheid Dongen-Vaart aanwezig.

Burgemeester Starmans sprak nogmaals haar grote waardering uit aan Mark de Weerd, die de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan heeft naar de crash. Hij sprak getuigen en bepaalde de exacte locatie door met behulp van een metaaldetector diverse onderdelen van het vliegtuig terug te vinden. Via allerlei archieven, instanties én het internet lukte het Mark de Weerd zelfs om familieleden van de bemanning in Engeland te traceren, waaronder een zoon en een dochter van de piloot van de Halifax. In totaal haalde de Weerd 14 familieleden uit Engeland en één uit Australië tijdens het bevrijdingsweekend afgelopen november naar Dongen, om aanwezig te zijn bij de onthulling van de plaquette ter herdenking aan de zeven Engelsen die tijdens de crash omkwamen.

Met dank aan: Piet Eelants/dongenhomespot

Reacties