Cambreur College goes GREEN 2.0

Foto:

Cambreurleerlingen van vwo-5, cluster biologie, hebben in een duurzaamheidsproject de nodige uurtjes gestoken, maar ook plezier gehad. Tenminste, zo zag het eruit. Het resulteerde in ieder geval in een kleurrijk tafereel met aandacht voor biodiversiteit in onze tuinen, up-cycling en het aftasten van onze grenzen als het gaat om alternatieve eiwitbronnen.

Dit laatste heeft nogal wat aandacht kunnen trekken met de smakelijke hapjes aangeboden in de personeelskamer tijdens een pauzemoment. Het blijkt dat er wel degelijk Cambreurdocenten zijn die een eiwitrijke snack in de vorm van insecten niet schuwen! Voor de kerstvakantie bleek ook dat de dames het grootste bedrag gedoneerd kregen. De andere groepen konden het daar niet bij laten zitten en zijn fanatiek aan de slag gegaan om hun producten aan te prijzen.

Dit met succes, althans voor de dames die zich ingezet hebben om van oud kaarsvet nieuwe kaarsjes te maken. Zij hebben met hun kaarsjes een bedrag van 69,45 euro kunnen ophalen! Al met al, heeft de klas een bedrag van 150 euro opgehaald. Heel erg bedankt!

Naast een mooi bedrag heeft het project ook geleid tot een gastles verzorgd door dhr T. Smets vanuit stichting Tamsarya. Als vrijwilliger heeft hij zich drie weken ingezet voor het project “Duurzaamheid in de landbouw”. In geuren en kleuren heeft hij de leerlingen kunnen vertellen wat hij daar heeft gezien en heeft meegemaakt. Het werd al snel duidelijk, hoe belangrijk stichting Tamsarya is voor menig kinderleven. Bijzonder is dat kinderen die voorheen opgegroeid zijn op de Tamsarya school uiteindelijk terugkeren als artsen of docenten. En zo opnieuw hun bijdrage leveren aan de instandhouding van al het werk van stichting Tamsarya.

Maar in het verhaal van heer Smets ging het met name om de bewustwording van duurzaamheid in het leven. Het staat hoog in het vaandel bij de mensen in Nepal. Op wat voor een manier worden de gewassen verbouwd, welke biologische bestrijdingsmiddelen worden er gebruikt, in hoeverre worden natuurlijke vijanden ingezet en hoe kan de biodiversiteit van de bijen verhoogd worden? Wat docente Uyen Oversteeg betreft een mooie afsluiting van het project “Duurzaam is een keuze”. Alhoewel taart ook altijd een goede afsluiter is.

Reacties