Het sauwelweekend komt er aan

Foto: PaparAdzie

Op een donkere december avond, op de verjaardag van Sinterklaas zijn de Sauwelaars bijeen. Bij de gewone mensen is de spanning na het heerlijk avondje wel weg. Niet bij de sauwelaars.

Zij hebben deze avond de loting om te bepalen in welke volgorde zij mogen sauwelen op de sauwel avonden. Om de intense spanning wat te doorbreken zijn de Sauwelaars geïnterviewd. En u als lezer heeft met het interview een mooie opmaat naar het sauwelweekend.

Deel 1 waarin de Sauwelaars zich voorstellen:
Peter Verharen doet, na een paar jaar afwezigheid, voor de tweede keer mee. De vader van Peter heeft tig keer mee gedaan vanaf de jaren 70. Dat vond Peter heel spannend en hij dacht dat ga ik ook doen. Hij vertelde het zijn vader en die zei “Dat moet jij niet doen want dat kan jij niet”! De vrouw van Peter was ook geen voorstander dus dacht hij, dit is het moment. Nu ga ik het doen. Dit jaar gaat Peter als voetbaltrainer de ton in. Hij zegt daar oprecht bij dat dit, Gemengd Dongens Voetbal Team, een top team is. Zelf plaatst hij zich als trainer in het rijtje met trainers als Marco van Basten. Peter schat zich in als een middenmoter. De interviewer kan u echter niet vertellen of dit nu over het sauwelen of over het voetbalteam gaat. Peter blijft met zijn sauwel graag dicht bij het typetje. Zijn uitgangspunt is een geweldig leuke avond voor het publiek.

Trea van Kuijk gaat voor de 13e keer in de ton. Het begon bij Trea toen haar dochter mee deed met jeugdsauwelen hier in Dongen. De dochter vond dat ze niet hoefde te oefenen. Trea vond dat natuurlijk wel nodig. Ze zei, “Ma, als jij het allemaal beter weet waarom ga je dan zelf niet sauwelen”. Daarna heeft de dochter Trea opgegeven. “En zo is het gekomen”, zei Trea. Het wordt na al die jaren steeds moeilijker om een typetje te vinden wat origineel is. Trea gaat dit jaar als Nelleke het vrijgezelleke. Ze gaat op de sauwelavond op zoek naar een partner. Dat u het vast weet. Als je uitbeeldt wie je zelf bent dat lukt het beste. Dus gaat Trea lekker volks met lekker plat Dongens in de ton staan. Nu ze langere tijd niet meer in Dongen woont mist ze wel de “praot van de straot”. Ze moet het nieuws van Dongen uit de krant en van internet halen. Dat is toch anders. Trea zou het heel leuk vinden zonder wedstrijd en jureren. Vrouwen worden toch wat kritischer beoordeeld dan mannen. Het is net als scheiden, zegt Trea. Ga je scheiden en ben je een man, dan ben je het haantje en als vrouw wordt je gezien als een snol. Bij Trea gaat het om de lol en de lach.

Huub Holzken gaat voor de 2e keer sauwelen. Zijn respect voor sauwelaars en cabaretiers zijn inspiratie geweest om zelf mee te gaan doen. De flauwekul van de dag die Huub verteld, wil hij graag delen met een groter publiek. Huub gaat als verstrooide wetenschapper de ton in. Daar heeft hij wat langer over moeten denken. De eerste keer is veel makkelijker. Je loopt dan al jaren met een idee rond. Huub probeert moeilijke en soms gevoelige dingen met een grap wat makkelijker te maken. Dat is best gevaarlijk en gaat ook wel eens fout. In het Dongense, heeft Huub gemerkt, is het theatrale deel best een belangrijk onderdeel van het sauwelen. Dat is in andere plaatsen toch wel anders. Huub schrijft eerst veel materiaal. Dan spreekt hij zijn sauwel in en luistert hem zelf terug. Daar haalt hij de mindere stukken uit en zo komt hij tot zijn verhaal. Mensen laten lachen. Daar gaat het bij Huub om.

Piet Wijnen doet mee als Peer de Simpele. Jullie kennen Peer misschien wel beter dan Piet. Want Piet heeft altijd het zelfde typetje. Dat is lekker herkenbaar. De avonturen van zijn typetje veranderen wel steeds. Piet vind zich zelf een “ouwerwetse sauwelaar”. Hij houdt zeker ook van de moeilijkere humor maar zo simpel mogelijk, daar ligt zijn lach. Piet was ooit naar een sauwelavond geweest en hij dacht “Dat kan ik beter”. Vrienden zeiden: “dat is makkelijk gezegd. Ga het maar is doen.” En dat  heeft hij gedaan. Piet gaat niet voor prijzen maar vooral voor de leut. Continu blijven lachen door heel het verhaal heen. Piet schrijft wel maar heeft het nog nooit gebracht zoals hij het geschreven is. In de ton zelf komen er nog grappen bij. Zijn allerbeste grap ooit is in de ton vanzelf ontstaan. Peer de Simpele moest van dokter Hubregtse met zijn vrouw meer gaan bewegen. Samen met de tandem op pad. Hij voorop, zijn vrouw achterop. Komen ze een dikke laag hangende tak tegen. Peer bukt. Heel de zaal lachen. En toen kwam zij daar nog aan. Weer heel de zaal lachen. En zij bukt ook. De zaal bulderde van het lachen. Daar gaat het om, vertelt Piet.

Volgende week volgt deel 2 waar de andere Sauwelaars zich voorstellen. Het sauwelweekend wordt gehouden in de Cammeleur van donderdag 30 januari t/m 2 februari.

Foto boven v.l.n.r.: Peter Verharen, Piet Wijnen, Ilona Panis, Trea van Kuijk, Bart van Kerkhof, Tom Mijnders, Huub Holzken (op de foto ontbreekt Jelger Elzinga)

Reacties