Je voelt het aan alles… het is vandaag Blue Monday

Foto:

Het is ‘Blue Monday’ en daarmee de meest deprimerende dag van het jaar waarop veel mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.

Blue Monday
Op maandag 20 januari 2020 is het Blue Monday. Volgens eigen zeggen heeft de Britse psycholoog Cliff Arnall via een wetenschappelijk verantwoorde formule deze dag uitgevonden. In 2005 vond hij deze formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.

Vakanties nog ver weg
Volgens Arnall komt dat onder andere omdat goede voornemens in het nieuwe jaar zijn mislukt en de vakanties nog heel ver weg lijken. Daarnaast zijn de ochtenden vaak nog donker en is de maandag voor veel mensen toch al de zwaarste dag van de week. Hoewel Arnall veel kritiek kreeg is er ieder jaar veel aandacht voor dit fenomeen en hebben sommige winkels zelfs Blue Monday aanbiedingen om je weer wat beter te laten voelen.

Tip om Blue Monday door te komen
Hieronder enkele tips van ‘Geluksprofessor’ van Hees om Blue Monday door te komen. Zo kun je zorgen voor een kleurrijk ontbijt met extra fruit. Ga lekker de deur uit en ga even wandelen of een stukje fietsen. En laat je lekker helemaal gaan en zing bij voorbeeld uit volle borst mee met je favoriete liedje op de radio. Via de onderstaande link lees je het hele artikel met nog meer tips en adviezen.

Op ‘Blue Monday’ voelen veel mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig. Maar het kan ook anders, vindt Patrick van Hees, schrijver van het boek De Geluksprofessor.

Ga erop uit!
Mensen voelen zich gedeprimeerd omdat de feestdagen voorbij zijn en mensen veel geld hebben uitgegeven. Andere redenen zouden het slechte weer zijn, en het feit dat veel goede voornemens niet gehaald zijn.“Blijf niet in je bed liggen, maar ga erop uit”, gaf Van Hees enkele jaren geleden als tip aan het AD. “Natuurlijk moet je jezelf soms dwingen. Alsof ik me altijd even lekker voel op maandagochtend. In het weekend heb je lekker kunnen uitslapen, en ben je later naar bed gegaan, en dan gaat die wekker weer. Even op de tanden bijten, zou ik zeggen.”
Van Hees adviseert om af te spreken met familie, vrienden en collega’s. “Spreek met mensen af en leg contact, want bekend is dat sociale contacten in sterke mate bijdragen aan iemands geluksgevoel. Dus ga iets leuks doen met je vriend of vriendin, of spreek vanavond af met een maat in de kroeg. De dag is zo voorbij.”

Geluk
“Geluk is voor 45 procent terug te voeren op hoe iemand in het leven staat, 10 procent van ons geluksgevoel kan worden toegeschreven aan het toeval en 30 procent heeft te maken met aangeboren ‘levensvaardigheden’. Denk in dat verband vooral aan het kunnen onderhouden van sociale contacten”, legt Van Hees uit.

Tips van Van Hees om Blue Monday te overleven:

  • Zorg voor een kleurrijk ontbijt met extra fruit.
  • Ga de deur uit. Ga bijvoorbeeld even wandelen of een stukje fietsen.
  • Laat je even helemaal gaan, zing bijvoorbeeld uit volle borst mee met je favoriete liedje.

Iedereen optimistisch
Hij vindt dat iedereen optimistisch in het leven kan staan. “Als je zwaar op de hand bent kun je altijd wel een ‘excuus’ bedenken waarom je niet lekker in je vel zit. Hoeveel mensen klagen niet over voorjaarsmoeheid, vakantiestress, een winterdip, of zelfs de zomertijd? Je moet niet toegeven aan dit soort gevoelens.”

Reacties