Scheiden? Hoe pak je dat aan?

Foto:

Advertorial Je relatie is niet wat je gehoopt had en jullie besluiten uit elkaar te gaan. Jullie zijn lang samen geweest en hebben goede tijden gekend. Jullie gunnen elkaar het beste, maar gaan beiden je eigen weg.

Johannie Brenders is mediator en begeleidt mensen die uit elkaar gaan. “De eerste vraag die ik stel aan mensen is: ‘Is het duidelijk waarom jullie uit elkaar gaan?’ Acceptatie van beide partijen is noodzakelijk, maar in veel gevallen is er één partij die de uiteindelijke scheidingsmelding doet. Het is belangrijk dat mensen weten waarom ze uit elkaar gaan en waarom juist op dat moment. Ze zijn er vaak al langer mee bezig; ze weten dat het niet goed zit, maar hopen op verbetering. En dan is het ineens klaar. Zodra er meer duidelijk is, kan het acceptatieproces starten en kunnen we vanuit hier verder. Door tijdens mediation alle afspraken op papier te zetten en duidelijk verwachtingen uit te spreken, verloopt een scheiding zo makkelijk mogelijk.”

Je woont samen, bent getrouwd, hebt een samenlevingsovereenkomst of jullie hebben samen misschien kinderen. Hoe pak je de scheiding aan? Wie kan jullie hier meer over vertellen?
“Een mediator is een derde gesprekspartner. Juist op het moment dat mensen niet verder komen en denken: ‘Wat nu?’, kom ik in beeld. Ik weet het namelijk wel, neem mensen bij de hand door duidelijke uitleg te geven en te helpen. We brengen samen in kaart wat er allemaal is, wat jullie willen en wat haalbaar is. Denk hierbij aan afspraken over de woning, financiën, pensioen, belasting, inboedelverdeling, vermogensopstelling, alimentatieregeling en een ouderschapsplan als er kinderen in het spel zijn.”

Wat is het verschil tussen een mediator en een advocaat?
“Zowel een mediator als advocaat zet afspraken op papier om een scheiding te voltooien. Het verschil is dat een advocaat vaak voor één partij werkt. Een mediator werkt voor beide partijen en met de partijen samen. Jullie proberen er samen, in harmonie, uit te komen. Lukt dat niet en wordt het een zogenoemde ‘vechtscheiding’, dan kun je bij een advocaat terecht.
Ik werk alleen met mensen samen die respectvol met elkaar omgaan en er samen uit willen komen. Uiteraard is er emotie bij mensen. Ik bekijk het zakelijk. Mediation is voordeliger. Je maakt samen een plan en zorgt voor goede afspraken en een verdeling. Verloopt de scheiding via een advocaat, dan beslist de rechter. Vaak grijpen mensen dan mis en krijgen ze niet wat ze eigenlijk willen.

Als mediator ontbind ik geen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat wordt in Nederland door de rechter gedaan. Ik maak een plan voor de rechter, ofwel een convenant. Alle partijen tekenen dat bij mij op kantoor, en ik stuur het door aan een advocaat die het vervolgens naar de rechter stuurt.”

Uitzonderingen
Ben je geregistreerd partner zonder kinderen en ben je korter dan vijf jaar samen? Dan hoef je niet naar de rechter. Hebben jullie geen huwelijk of geregistreerd partnerschap maar wel kinderen onder de 18 jaar? Dan ben je verplicht om een ouderschapsplan te maken en hierin afspraken over de zorg, opvoeding en financiën van de kinderen op te nemen.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen? Johannie Brenders van BreAss helpt u graag (www.breass.nl).

Reacties