Politiek verslaggever Tjietse Broeders (Weekblad Dongen) mag geen BABS meer zijn

Foto: Esther Huijskens

Tjietse Broeders, politiek verslaggever van Weekblad Dongen en tevens Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) in Dongen, mag deze laatste functie na 1 januari niet meer vervullen van de gemeente Dongen. Zijn contract wordt niet verlengd omdat deze, volgens gemeentesecretaris van Noort, onverenigbaar is met zijn journalistieke nevenactiviteit als politiek analist bij het Weekblad.

Broeders staat bekend om zijn opiniestukken waarin hij met een scherpe pen zijn kijk op de Dongense politieke zaken weergeeft. Daarbij wordt het noemen van man en paard niet geschuwd. “Ik krijg daarvoor vaak complimenten van de Dongenaren en dat sterkt mij in de overtuiging dat ik de lokale politiek op een goede manier toegankelijk, begrijpelijk en inzichtelijk maak ” aldus Tjietse Broeders.

Eind 2018 werd Broeders benoemd tot BABS. Het afgelopen jaar sloot hij enkele huwelijken en ook voor komend jaar stonden er al een paar op de agenda. “Het is precies één jaar geleden dat ik voor de rechter de ambtseed aflegde” zegt Tjietse.”Ik heb tijdens het sollicitatiegesprek voor de functie van BABS duidelijk aangegeven dat ik als  politiek verslaggever en commentator schrijf voor  het Weekblad Dongen. De twee ambtenaren voorzagen geen enkel probleem voor deze dubbelfunctie. Eind november van dit jaar hoorde ik echter mondeling van gemeentesecretaris Henk van Noort dat mijn contract als BABS niet verlengd zou worden. Mijn journalistieke nevenactiviteiten zouden hiermee op gespannen voet  staan. Niet goed in een werkgever- werknemer relatie, aldus van Noort.”

“Dat is toch wel vreemd” vervolgt Broeders. “Met zowel mijn verslagen als mijn commentaar wil ik de Dongenaren informeren. Op deze manier kunnen burgers zelf participeren, hun eigen mening vormen en weloverwogen politieke beslissingen nemen. In tijden van verschraling van de lokale onafhankelijke journalistiek ben ik gelukkig dat ik van het Weekblad Dongen iedere week deze kans krijg. Een onafhankelijke journalist is de waakhond van de democratie, iedere macht bestaat immers bij gratie van een tegenmacht. Door berichtgeving en informatievoorziening zorgt een journalist ervoor dat het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad niet ongehinderd kunnen doen wat ze willen. De waarheid behoort niet toe aan onze lokale machthebbers maar is onlosmakelijk verbonden met vrijheid. De vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van pers zijn daarom essentieel en onmisbaar in een open, transparante, democratische samenleving. Deze twee grondrechten geven de journalist de vrijheid én bescherming om zonder blad voor de mond te schrijven en te schrijven zonder intimidatie, chantage of censuur van de machthebbers. Ik heb nu het gevoel dat ik afgestraft wordt en daarmee vind ik dat de persvrijheid onder druk staat.”

Gemeentesecretaris van Noort, die besloot het BABS contract met Broeders niet te verlengen, zegt dat hij zeker niet wil tornen aan de persvrijheid. “Ik wil juist voorkomen dat de journalistieke vrijheid in het geding komt. Een journalist mag geen belemmering of druk ervaren om anders te schrijven omdat  hij over zijn  werkgever schrijft. Dit kan ik alleen maar waarborgen door in dit geval geen nieuwe arbeidsovereenkomst aan te gaan.” Van Noort voert aan dat het niet verlengen van het tijdelijke contract met Broeders ook een juridische achtergrond heeft.  “Het ingaan van een nieuwe wet per 1 januari 2020 was voor mij aanleiding deze nu naar letter uit te voeren“ aldus  Henk van Noort. Volgens hem houdt de Wet onder meer in dat een ambtenaar bij aanname dezelfde rechtspositie verwerft als de meeste werknemers in de private sector. De ambtenaar krijgt sneller een vaste aanstelling en valt onder ‘Burgerlijk recht’. Het geval van Tjieste Broeders zou anders liggen. De reden is, volgens van Noort,  dat Tjietse een ‘eenzijdig’ contract heeft voor een tijdelijke periode. Dat soort contracten vallen niet binnen de nieuwe Wettelijke sfeer.

Voor een collega BABS met een soortgelijke nevenfunctie in de lokale journalistiek, ligt dat volgens van Noort anders: “dat contract loopt al langer en daarvoor geldt dat dit per 1 januari automatisch overgaat in  een nieuw contract.”

Tjietse Broeders: “Van Noort heeft  tijdens het gesprek aangegeven dat mijn uitingen richting gemeentebestuur op gespannen voet kunnen staan in werkrelatie tot het college. Hij benadert dit -logischerwijs –  vanuit zijn gemeentekant en bestempelt dit als een ‘juridische reden’. Ik benader dit vanuit mijn Weekblad-kant en bestempel dit als ‘beknotting van mijn persvrijheid’. Nu lijkt het alsof de gemeente de grenzen bepaalt, dit laat precies zien waar ik van zeg: ‘kijk daar voor uit’. Het gesprek met de gemeentesecretaris verliep eenzijdig. Er is mij bijvoorbeeld ook niet de keuze voorgelegd of ik dan als BABS of als journalist verder wilde gaan. Het contract wordt gewoon niet verlengd. Punt.”

Foto links: Jan Stads/Pix4Profs

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen