Ingezonden: ‘Gemeente maakt van voetbalwedstrijd een psychologisch spel’

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Ingezonden door buurtvertegenwoordiging Broederhuis Glorieux

Gemeente maakt van voetbalwedstrijd een psychologisch spel

Ook in de gewoonste plaats van Nederland, Dongen, is politiek spel voor de gemeente de gewoonste zaak!

Voor het project broederhuis Glorieux heeft de gemeente (en dan met name de tijdelijke wethouder Maarten Pieters) een nieuwe tactiek bedacht. Iets wat nog niet eerder binnen Gemeente Dongen heeft plaatsgevonden. Wethouder Maarten Pieters treedt in de voetsporen van Chantal Janzen in haar programma “Chantal blijft slapen”.

Dit is een reactie op de storm aan uitingen in de media en op straat omtrent het gedrag van de gemeente in de behandeling van de vergunningsaanvraag voor tijdelijke huisvesting arbeidsmigranten in broederhuis. Zij hebben besloten om het beleidsplan “tijdelijke huisvesting arbeidsmigranten” aan te passen omdat de vergunningsaanvraag niet passend was op de beleidsregel en daarmee zou moeten worden afgewezen. Echter in de gewoonste plaats van Nederland besluit de gemeente Dongen om gewoon de beleidsregel aan te passen om daarna de vergunning alsnog te verlenen.

Zoals ook in het Weekblad van donderdag 21 november staat, wordt de vergelijking gemaakt met een voetbalwedstrijd  Halve finale EK. Nederland-Frankrijk. Nog 5 minuten speeltijd voor het eindsignaal. Het is 1-1. Ineens komt Nederland met een prachtige voorzet en door een kopbal van de spits gaat de bal het doel in. Vreugde bij alle spelers en gejuich op de tribune: het is 2-1 en daarmee kwalificeert Nederland zich tot de EK finale. Maar wat gebeurt er? De scheidsrechter legt het spel stil. De spelers zijn vol emotie en een hoop gejoel op de tribune. De VAR bekijkt de beelden. Het is een terechte goal maarrrr er speelt nog een spel achter de schermen en dat spel is van groter belang wat inhoudt dat Frankrijk moet winnen. De strategie wordt bepaald en er wordt besloten om de wedstrijd te staken. De wedstrijd zal opnieuw worden ingepland en gespeeld en die uitslag is bepalend voor wie er doorgaat naar de finale. Maar 1 ding is zeker: dat zal Frankrijk zijn!

Maar hoe gaat de organisatie dit uitleggen?
Ze besluiten om vanuit het gevoel de spelers te benaderen. Ze gaan meeveren op de emotie van de spelers, ze besluiten een week lang mee te gaan met de spelers, naar de trainingen, in de spelersbus, tijdens lunch en diner en proberen op die manier een relatie op te bouwen en van daaruit goodwill te creëren voor de beslissing die is genomen. Bij de ene speler werkt dit beter dan bij de andere maar door een week lang onderdeel te zijn van het spelersteam proberen ze het vertrouwen te winnen en daarmee het doel te bereiken.

En dat is nu precies wat de tijdelijke wethouder Maarten Pieters van plan is. Een gebaar maken naar de buurtbewoners om in het broederhuis te slapen en de buurtbewoners op de koffie te vragen. Maar de buurtbewoners zitten hier helemaal niet op te wachten. Zij zijn juist verbaasd dat zij, na ruim een jaar, weer opnieuw alles moeten uitleggen, iets wat zij al die tijd al bij wethouder Bea van Beers hebben gedaan! Dus wat is het doel van Maarten Pieters behalve zieltjes winnen? Een boost voor een positief imago? Als dat het geval is zal hij zeker de pers opzoeken na het avontuur in het broederhuis.

En net als bij “Chantal blijft slapen” maakt de wethouder na 1 nacht een mooie aflevering en vertrekt daarna weer met zijn koffertje!

 

Ingezonden stukken/ meningen kunt u sturen naar [email protected] De redactie behoudt zich het recht voor om ingezonden stukken in te korten of te weigeren. Opname van ingezonden stukken betekent niet automatisch dat de redactie het met de inhoud of met de strekking van de stukken eens is.

Reacties