Zichtbaar zijn in het verkeer: Fluorfeest op Dongense basisscholen

Foto:

Wethouder Lepolder bezoekt op 28 oktober OBS de Springplank en op 31 oktober de St. Jan school. Beide scholen ontvangen uit handen van de wethouder een attentie.

Zij vieren namelijk dit jaar hun 10-jarig jubileum als BVL-school. Een BVL-school besteedt extra aandacht aan de verkeersveiligheid van de kinderen en mogen het BrabantsVerkeersveiligheidsLabel (BVL) dragen.

De provincie Noord-Brabant, gemeenten, politie, Rijkswaterstaat, Veilig Verkeer Nederland en scholen werken samen aan de verkeersveiligheid, onder het motto Brabant gaat voor NUL verkeersdoden. De aftrap van de landelijke fietsverlichtingsactie in 2019 is op zaterdag 26 oktober 2019. Dit jaar staat het thema zichtbaarheid centraal. In het weekend dat de klok naar de wintertijd wordt gezet, start de campagne ‘Ik val op!’. Onderdeel van deze campagne is het Fluorfeest.

Het Fluorfeest
Alle leerlingen van de 10 BVL-scholen in de gemeente Dongen krijgen een – vanuit de provincie gesubsidieerd- presentje waarmee ze opvallen in het verkeer. Zelf gaan de basisscholen in Dongen op verschillende manieren aan de slag met het thema zichtbaarheid in het verkeer. Zij vieren het ‘Fluorfeest’. Bij OBS de Springplank openen ze de week met een fluor-dag waarin zichtbaarheid en zichtbaar zijn centraal staat. De kinderen en leerkrachten komen op deze dag naar school met fluorescerende en felle kleding. Er worden mutsen met felle kleuren geknutseld en felle polsbandjes, kettingen en bandana’s gemaakt. Op het schoolplein staat een verkeersplein waar de kinderen het gehele schooljaar mee kunnen spelen. Het schoolplein wordt verder versierd met verkeerstekeningen van felle kleuren stoepkrijt.

De verlichting van de kinderfietsen wordt gecontroleerd en de ANWB komt op bezoek. Bij de St. Jan school maken de leerlingen kennis met goed verlichte kleding voor als je in het donker naar buiten gaat. Er is een fietsverlichtingsactie en de fietsverlichting wordt gecontroleerd. Op de J.J. Anspachschool maken ze twee groepsfoto’s op het schoolplein: één onverlicht en één met alle kinderen verlicht of reflecterend. Ook krijgen alle klassen les over verlichting en zijn er fluoractiviteiten in de totaal verduisterde speelzaal. Ook hier wordt bij de aanwezige fietsen de fietsverlichting gecontroleerd. Op De Wegwijzer krijgen leerlingen aan de hand van ANWB Streetwise verkeerslessen, waardoor de leerlingen op verschillende praktische manieren met verkeer bezig zijn. De St. Agnes school controleert de fietsverlichting van de kinderen. Staat het licht wel aan? Knippert het achterlicht niet? Is het licht in orde? Alles goed? Dan krijgen die kinderen een groene kaart. De Heilig Hart school organiseert een fietsverlichtingsactie, een spuitbusactie ‘Zet je licht aan’ en een Fluorfeest voor de hele school. Tijdens het Fluorfeest wordt een foto vanaf het dak gemaakt, als alle leerlingen in de woorden ‘Val op!’ op het schoolplein staan.

Kortom een week vol activiteiten in het kader van zichtbaarheid in het verkeer.

Cookieinstellingen