Belgisch kampioen Florian Vermeersch (Lotto/Soudal) wint Gouden Ronde van Midden Brabant

Foto: Harm Rijswijk

Belgisch kampioen Florian Vermeersch (Lotto/Soudal) wint Gouden Ronde van Midden Brabant

Onder soms zware omstandigheden werd afgelopen zondag de 50e Ronde van Midden Brabant verreden. Deze gouden editie was er een om niet te vergeten. Ten eerste omdat de grondlegger van deze wielerklassieker Wim van Dongen vooraf aan de start in het zonnetje werd gezet door de KNWU. Hij kreeg de Gouden Speld uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor Midden Brabant en de wielersport in het algemeen. En ten tweede omdat op hetzelfde moment in Engeland de profrenners streden om de hoogste titel: het wereldkampioenschap oftewel de regenboogtrui. Dit alles in het zelfde decor als in Nederland: wind, regen en gladde wegen. Zowel in Engeland als in Dongen zorgde dit voor vele uitvallers.

In Engeland moest 14 kilometer voor de finishlijn onze kanshebber Mathieu van der Poel vanwege een hongerklop afstappen uit een kansrijke kopgroep van 5 renners. Van de 127 gestarte renners in Dongen haalden er uiteindelijk 34 de eindstreep. Bij alle huldigingen gaf wethouder sportzaken Rene Jansen acte de présance. Samen met ronde miss Marie-Claire Lambrechts (gekleed door Jola) zette hij de nummers 1 tot en met 3 in de bloemen.

Gouden Speld voor Wim van Dongen
51 jaar geleden zette Wim van Dongen met een aantal wielerliefhebbers het Dongense wielrennen op de kaart met de Ronde van Dongen. Een jaar daarna volgde de eerste Ronde van Midden Brabant, toen een tweedaagse wegwedstrijd voor junioren. De 83 jarige Wim van Dongen was met het wielervirus besmet. Toen hij afgelopen zondag even voor de start van de Ronde van Midden Brabant naar de startlijn werd gevraagd, ging er bij hem een lampje branden: de gouden Ronde van Midden Brabant.

Theo Gorissen, consul bij de KNWU voor Zuidwest Nederland, memoreerde in het kort de wielerloopbaan van Van Dongen: ,,Jij hebt in 1969 aan de wieg van deze wielerwedstrijd gestaan. Jij hebt je uit deze organisatie teruggetrokken, maar bent als adviseur nog steeds actief binnen de wielersport. Niet alleen voor Midden Brabant, maar ook voor jouw wielerclub De Jonge Renner en sinds enkele jaren ook voor de juniorenwedstrijd in Kaatsheuvel: Ronde van Hil en de Moer. Want jouw hart ligt nog steeds bij de junioren. Tot aan 2002 was je actief bestuurslid van de stichting Wielerbelang Dongen. Daarnaast was je van 1965 – 2006 bestuurslid van De Jonge Renner in Oosterhout. Tot op heden ben je nog steeds lid van De Jonge Renner. De KNWU heeft het verzoek om jou de Gouden Speld van de KNWU toe te kennen, gehonoreerd.”

Een beetje geëmotioneerd, als hij dan richting de wagen van de koersdirecteur wandelt waarin hij deze middag meerijdt, vertelt hij nog dat de wielersport alles voor hem betekent. Wim van Dongen was een man die recht voor de raap was. Eerlijk kwam hij voor zijn mening uit. Wie het ook was, hij streed voor de renner of renster. Zeker voor de man of de vrouw achter de schermen die het wielrennen een warm hart toe dragen. Daarvoor hebben hogere bestuursleden het wel eens moeten ontgelden, als zij in de ogen van Wim van Dongen vreemde beslissingen hadden genomen. Zoals gezegd: iemand recht door zee!

Dikke Banden Race: ondanks slechte weer 87 deelnemers.
Wat een geluk dat het deze zondag tijdens de Dikke Banden Race voor de schooljeugd droog was. Drie categorieën gingen, tussen de doorkomsten van de Ronde van Midden Brabant, van start. De eerste categorie, 5 en 6 jaar, telde 41 aanmeldingen. Onder toejuichingen van papa ’s en mama ‘s, opa ’s en oma ’s moesten zij twee rondjes afleggen. Ook de tweede categorie (7, 8 en 9 jaar) telde veel deelnemers. 38 jongens en meisjes moesten drie ronden rijden.

Ook zij werden luid aangemoedigd en streden om de hoogste eer. Bij de derde groep (10, 11 en 12 jaar) was de animo wat minder. Hier gingen 8 deelnemers weg voor 4 ronden. Aan het einde ontvingen alle deelnemers een medaille en de eerste drie per categorie, en het beste meisje, de bloemen plus een beker.

Daarnaast was er voor de winnaar per categorie een wielertrui gesigneerd door of Peter Sagan of Steven Kruijswijk of Bernal of Carapaz. De mountainbike, die onder de kinderen verloot werd ging naar Semih Celik van de Vlinderboom.

Uitslagen. Categorie 1: Nick Kaay, 2. Filip Siudek, 3. Tijs Arts. Beste meisje: Elise van der Leer. Categorie 2: 1.Stijn van Dongen, 2. Davy Siudek en Sanne Brouwer tevens beste meisje. Categorie 3: 1. Loek Graafmans, 2. Heleen de Bie, tevens beste meisje en 3. Nick Welling.

Ronde van Dongen: Omniumkoers voor Nieuwelingen.
Vooraf hadden zich voor deze wedstrijd 24 renners aangemeld. Er werd een puntenkoers over 30 ronden verreden en daarnaast een tijdrit. Vanwege het verwachte slechte weer hadden een groot aantal deelnemers verstek laten gaan. Nu verschenen er slechts 12 aan de start. ,,Ergens een beetje logisch, gezien het slechte weer. Ouders moeten mee naar zulke wedstrijden om hun zoon of dochter te brengen. En als dan slecht weer wordt voorspeld, dan denk je als ouder wel even na. Zeker na zo’n lang seizoen,” is de conclusie van oud profwielrenner Jeroen Blijlevens, sprinter pur-sang en nu ploegleider bij CCC de ploeg van Marianne Vos. Al jaren helpt hij waar nodig is deze dag. De dag begon met een puntenkoers. Dertig ronden te rijden en dan waren er punten te verdienen, gevolgd door een tijdrit over twee ronden.

Dat de renners, die niet meer voor een hoge klassering in aanmerking kwamen, weinig of geen zin meer hadden om zich nog eens door een stevige regenbui weer eens door en door nat te laten regenen moeizaam naar de start kwamen, was ergens logisch. Toch werkten zij sportief deze laatste discipline af.

Uitslag: 1. Tijn Louwerse, 2. Vik Smulders, 3. Sven Mulder, 4. Mike Spenkelink, 5. Brent Vos, 6. Leonardo van Driel, 7. Bjorn Vos en 8. Dave Siemons.

Ronde van Midden Brabant: dit jaar een typische Hollandse waaierkoers.
Vooraf werd al gespeculeerd hoeveel renners rond de klok van half vijf de finishlijn zouden passeren. Vijftig, dertig misschien wel een stuk of twintig?  Weer en wind waren bepalend en dat werd naarmate het einde naderde steeds slechter. De jury besloot dan ook de grote achtervolgende groep, met het ingaan van de laatste twee plaatselijke ronden, af te laten sprinten. De achterstand op de kopgroep van 34 renners was zo groot dat deze niet meer in te halen was. In deze groep reden meer dan acht ploegen, met drie of vier renners. Daaronder verschillende opleidingsploegen zoals: Lotto Soudal U23, Alecto CT, SEG Racing, Metec, thuisploeg Jumbo Visma-De Jonge Renner en WV IJsselstreek. Het waren dan ook Lotto/Soudal, Alecto en SEG die in de finale voor vuurwerk zorgden.

De Lotto/Soudal formatie pakte met de Belgische kampioen bij de beloften Florian Vermeersch de overwinning en met Sander de Pestel ook nog eens de vierde plaats. Ploegleider Kurt van de Wouwer was een tevreden man. ,,Wij rijden dit jaar voor de tweede keer deze klassieker mee. Een prima koers. Vorig jaar was het prima zonnig weer. Dit jaar was het even anders. Het weer maakte deze koers een pak zwaarder. Na de eerste ronde waren al veel renners afgestapt. De wind op de open stukken zorgde voor vele waaiers en de wegen waren glad. De taaiste renner zou uiteindelijk de winnaar worden,” was het eindcommentaar van de Vlaamse ploegleider. Nadat de jury de achterblijvers had laten af sprinten, was het aan de 34 overgebleven renners om in de twee plaatselijke ronden te strijden om de hoogste eer.

Voor het ingaan van de laatste ronde konden Florian Vermeersch, Coen Vermeltfoort en Jordi Meeus uit de greep van deze groep ontkomen. Sander de Pestel, maatje van Vermeersch, reed in zijn eentje naar dit drietal toe. Nu werd het spannend: twee renners uit één ploeg tegen twee individulisten. In de sprint was het de Belgisch kampioen Vermeersch die de langste adem had. Op 2 seconden gevolgd door Vermeltfoort, gevolgd door Meeus. De Pestel werd op 4 seconden vierde. Een prima resultaat voor deze opleidingsploeg. ,,Dit was de elfde overwinning voor Florian dit seizoen. Hij is tweedejaars belofte en 20 jaar. Een jongen voor de toekomst. Wij zijn de laatste jaren goed bezig en plukken nu de vruchten. En wij hebben in Dongen een prima resultaat gereden dit jaar,” besluit Van de Wouwer. Thuisploeg Jumbo Visma-De Jonge Renner pakte met Wim Wittenberg de dertiende plaats. Ploegmaten Ramon van Broekhoven eindigde als 24e en Bryan Boumans als 27e.

Foto’s: Harm Rijswijk

 

Reacties