Keuzenota bezuinigingen zorgt voor grimmige sfeer in gemeenteraad

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

De sfeer werd er gisteren in de gemeenteraad niet gezelliger op tijdens de behandeling van de Keuzenota. Sterker nog, naar het einde toe werd het steeds grimmiger, waarbij de oppositie- en coalitiepartijen elkaar regelmatig in de haren vlogen. Aanleiding voor deze confrontatie was de Keuzenota. De keuzenota is een soort ‘tussenstap’ in de aanloop naar de behandeling van de begroting voor 2020. En dat wordt niet gemakkelijk, want er moet ruim 4 miljoen bezuinigd worden; in de keuzenota worden daarvoor een fiks aantal mogelijke oplossingen aangereikt.

Door: Bernadette Klerx

Te laat
Maar die nota was veel te laat verschenen, zo mopperden de oppositiepartijen CDA, D66 en de Ouderenpartij. ‘We hebben in februari al gevraagd of we mee mochten denken over de bezuinigingen, maar we kregen toen keer op keer nul op het rekest, want het College wilde per se zelf met voorstellen komen. En nu moeten we op stel en sprong in 5 dagen tijd een reactie geven’, sprak CDA-woordvoerder André Vonk zijn ongenoegen uit.

En ook D66-raadslid Joeri de Jong was overduidelijk ‘not amused’. ‘De keuzenota laat qua planning en inhoud flink te wensen over. Bij de behandeling van de begroting vorig jaar november hebben wij al duidelijk onze twijfels uitgesproken over het realiteitsgehalte van de begroting. En ja hoor, in januari werd bekend dat we een fors tekort hadden; in februari hebben de oppositiepartijen u aangeboden mee te willen denken en praten over oplossingen, maar dat vond u toen niet nodig. En nu moeten we ineens onze mening geven. Maar de tijd is gewoon te kort om dit goed te beoordelen; we kregen afgelopen vrijdagavond deze nota pas binnen. Het is voor ons nog steeds onduidelijk wat de werkelijke effecten zijn van bepaalde keuzes. En we vragen ons ook af of er nog wel echte keuzes overblijven. We kunnen pas echt een goede reactie geven als het financiële plaatje helemaal compleet is’.

Gemiste kans
‘Allemaal onzin’, zo vonden de coalitiepartijen VVD, Volkspartij Dongen en PvdA. Zij zagen de kritiek van D66, Ouderenpartij en CDA vooral als een gemiste kans. ‘ Nou heeft u vanavond de kans om mee te praten en te zeggen wat u ervan vindt en nu zegt u niks. Dat is erg jammer’, vond VVD-woordvoerder Pieter Brooijmans, ‘want voor de vakantie hebben we de kadernota besproken en daar stonden ook al de nodige cijfers en voorstellen in’.

Joeri de Jong reageerde als door een wesp gestoken: ‘Die kadernota stond vol met PM-posten, posten waarvan niet duidelijk is wat ze gaan kosten, en daar kun je dan helemaal niks mee. Wij willen het complete financiële plaatje en we willen eerst weten wat de impact van bepaalde maatregelen is op de Dongense samenleving, voordat we ja zeggen tegen een bezuiniging’.

Begroting op 7 en 14 november
Als de discussie van deze avond de opmaat is voor de verhoudingen in de raad in de komende magere jaren, dan zal het er nog regelmatig fel aan toe gaan. De raad behandelt de begroting voor 2020, waarop dus ruim 4 miljoen bezuinigd moet worden, op 7 en 14 november.

Reacties