Bewoners bouwen in eigen beheer in De Beljaart

De bewoners van het CPO-project in De Beljaart op de plek waar ze over een tijdje gaan wonen.
Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Met het onthullen van een impressie op een doek gaven de toekomstige bewoners van een nieuw wijkje in De Beljaart vorige week het startsein voor de bouw. Een spannend moment, want ze bouwen het project van acht woningen in eigen beheer.

Eind 2017 hield de gemeente Dongen samen met BIEB (Bouwen in Eigen Beheer) een informatieavond over collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). In De Beljaart was bouwgrond beschikbaar voor inwoners die graag samen met andere toekomstige bewoners hun woondroom betaalbaar wilden verwezenlijken. Na een drukbezochte avond en een loting onder de geïnteresseerden werd uiteindelijk onder begeleiding van BIEB een vereniging opgericht die met deze klus aan de slag is gegaan.

Proces
De vereniging hield zich bezig met regels, statuten, woonideeën en persoonlijke wensen. Vervolgens ging het traject verder met een architectenkeuze. Keeris Architecten uit Eersel, gespecialiseerd in CPO-projecten, kreeg de opdracht om het ontwerp te maken. Vele gesprekken tussen de leden van de vereniging, de architect en BIEB volgden om het plan uit te kunnen werken tot een definitief ontwerp. En ook medewerkers van de gemeente sloten regelmatig aan om mee te denken over bijvoorbeeld parkeeroplossingen en een transformatorstation dat wat ongelukkig stond ten opzichte van het plan.

Familie
Uiteindelijk is een omgevingsvergunning verleend, zijn de koopcontracten voor de grond getekend en kan de bouw van start. Het wijkje gaat uit acht woningen bestaan, die duidelijk familie van elkaar zijn maar toch heel verschillend ogen. De bewoners variëren in leeftijd en gezinssamenstelling. Wethouder Bea van Beers, bij de start van de bouw aanwezig, is enthousiast over het resultaat: “Het is bijzonder om te zien dat door zo’n aanpak de bewonersgroep al zo hecht is. Het wordt een prachtig wijkje in een mooie groene omgeving.”

Enkele jaren geleden werd het eerste CPO-project in Dongen gerealiseerd. Dat gebeurde in Exterbroek, in samenwerking met woningcorporatie Casade.

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Reacties