Een baan zonder sollicitatiegesprek: het kan in Dongen

Foto: Jan Reinier van der Vliet fotografie.

ECCO Leather in Dongen, een leerlooierij die talrijke bekende namen uit de wereld van de mode tot haar klanten mag rekenen, gaat als eerste onderneming in de regio nieuwe productiemedewerkers aannemen via het grensverleggende concept van Open Hiring.

De nieuwelingen hoeven niet te solliciteren om aan een baan te komen en naar hun cv en arbeidsverleden wordt niet gekeken. Als ze maar gemotiveerd zijn en denken het werk aan te kunnen. Kandidaten melden zich aan en worden op een vacaturewachtlijst gezet. Zo gauw er een werkplek is, kunnen ze aan de slag. Voorlopig gaat het om diverse werkplekken. Wie daarvoor interesse heeft, kan zich vanaf nu inschrijven bij ECCO Leather.

ECCO Leather heeft circa 270 mensen in dienst. “Wij vinden Open Hiring een interessant initiatief”, zegt Tim ter Meulen, Business Unit HR Manager bij het Brabants bedrijf. “Het helpt werkzoekenden die anders moeilijk door de selectie heen komen. En het biedt wellicht een oplossing voor ons probleem dat het steeds ingewikkelder wordt om vacatures op de werkvloer in te vullen.” Daarnaast vindt ECCO Leather dat Open Hiring hoort bij het DNA van de onderneming. “We zijn een familiebedrijf. Wij willen graag een bijdrage leveren aan de lokale samenleving, dat past bij onze Code of Conduct (gedragscode).”

Open Hiring is een baanbrekend concept uit de VS dat door maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation op de Nederlandse arbeidsmarkt wordt geïntroduceerd. Open Hiring houdt in dat als je wilt werken, je zonder sollicitatiegesprek een baan kunt krijgen. Opleiding en ervaring spelen geen rol, iedereen is welkom. Dit biedt kansen aan mensen voor wie de arbeidsmarkt ongewild op slot zit. Het idee achter Open Hiring dateert uit 1982, toen Greyston in New York besloot arbeidsplaatsen te creëren voor mensen wie het niet lukte om aan het werk te komen.

Dit plan sloeg aan: inmiddels werken er bij Greyston 170 mensen en via Open Hiring lukte het de Amerikaanse onderneming door de jaren heen 3.500 personen aan werk te helpen. Vanwege het bewezen succes besloot Start Foundation in samenwerking met Greyston de Amerikaanse aanpak naar hier te halen. De Nederlandse primeur was enkele maanden terug bij MamaLoes, een bedrijf uit Goirle dat online babyartikelen verkoopt, gevolgd door Chain Logistics, een logistiek dienstverlener in Uden.

ECCO Leather benadrukt dat het bij de Open Hiring-banen gaat om volwaardig werk. “Iedereen is welkom en maakt kans op een vaste baan, maar kandidaten moeten bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. We willen de kans op duurzaam werk vergroten door extra begeleiding door een Life coach”, aldus Ter Meulen (foto links). Het leerbedrijf waagt zich niet aan een voorspelling over het succes van de pilot. “Maar als je het niet probeert, zul je nooit weten of het lukt. Intrigerend is dat Open Hiring het bedrijfsleven kan leren om anders naar het aannamebeleid van personeel te kijken. In de logistiek, bij productiebedrijven en in andere sectoren zijn steeds moeilijker mensen te vinden voor de banen die openstaan.”

Start Foundation en ECCO Leather gaan in Dongen en omstreken de komende tijd gericht campagne voeren om gegadigden voor Open Hiring te interesseren. Zij doen daarvoor ook een appel op de lokale gemeenschap. Ze roepen maatschappelijke instellingen, verenigingsleven, collega-werkgevers, winkeliers en burgers op om mensen die nu werkloos zijn, te wijzen op deze kans. Ook kunnen deze partijen op ander vlak helpen en ondersteuning bieden om de pilot tot een succes te maken. Want werknemers hebben soms ook problemen met huisvesting, schulden en gezondheid die om een oplossing vragen. We willen de levens van mensen op alle terreinen positief beïnvloeden. Dit geldt ook voor de medewerkers die al in dienst zijn. De visie van Open Hiring is dat het start met een baan en inkomen.

Kijk voor de vacature op: www.openhiring.nl/ecco.

 

Foto’s: Jan Reinier van der Vliet fotografie.

Reacties