Bedrijf ASIR ziet kansen voor kunstgrasrecycling binnen de regels in Dongen

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Vandaag is een begin gemaakt met het afvoeren van 10.000 ton infill bij TUF recycling. De vervoerder die dit doet wordt hiervoor betaald door het bedrijf ASIR. Dat werd duidelijk tijdens een persgesprek woensdagmiddag op het gemeentehuis in Dongen.

Bij het persgesprek waren naast  burgemeester Starmans ook de heer Jurgen Kemps (namens de verhuurder van het terrein waar TUF is gevestigd) én Peter Fousert, de advocaat van ASIR, aanwezig.  Het Rotterdamse bedrijf ASIR is door TUF in de arm genomen om deze eerste opruimingsactie uit te voeren. De infill wordt afgevoerd naar een bedrijf in Helvoirt waar het zand en de rubber deeltjes van elkaar worden gescheiden en schoongemaakt. De rekening voor dit afvoeren wordt betaald door het bedrijf ASIR.

Namens ASIR zegt Peter Fousert niet in te kunnen gaan op specifieke afspraken die het bedrijf heeft gemaakt met TUF. “Maar wij zien hier wel ondernemerskansen”. Logischerwijs zou dit kunnen betekenen dat het bedrijf ASIR zich wil gaan vestigen in Dongen om daar zelf volgens de regels kunstgras te gaan recyclen. ASIR doet dit al op verschillende plekken in Europa maar heeft in Nederland nog geen recyclefaciliteit.

Na  het opruimen van de enorme hoeveelheid infill, wat waarschijnlijk nog wel even gaat duren, kan de verhuurder van het terrein, het bedrijf Dongen Pallets, actie gaan ondernemen voor wat betreft het herstel van de bij de brand van 11 oktober 2018 beschadigde gebouwen op het terrein.  Pas in een fase die daarna volgt komt dan ASIR met een eventuele nieuwe recyclefaciliteit in beeld.

Burgemeester Starmans heeft daar geen moeite mee “Als een nieuwe onderneming zich houdt aan de regelgeving, heb ik daar geen problemen mee. ASIR is door het ministerie genoemd als een betrouwbare kandidaat en dat bedrijf zet nu al een belangrijke eerste stap. Als dit bedrijf straks netjes, ordentelijk en binnen de vergunningen kunstgras kan recyclen dan kunnen we als gemeente tevreden zijn.


Reacties