Duurzame burgers uit Dongen verlagen zelf de energietarieven

Foto: Pixabay License

De energiewereld wordt wakker geschud. Energie Dongen | om verandert samen met burgers de energiemarkt. Door lokaal energie op te wekken en de winst terug te geven aan de klanten door de tarieven te verlagen. Dit is nooit eerder gedaan door een energieleverancier. Energie Dongen | om doet dit samen met tientallen andere lokale energie coöperaties, verenigd in het om | nieuwe energie collectief. Duizenden burgers doen al mee om hun tarieven te verlagen en de energietransitie in Nederland te versnellen.

Lokale energieopwekking

Met duurzame bronnen als zonnepanelen en windmo­lens in de directe omgeving, wekt een aantal burgers die verenigd zijn in Energie Dongen | om zelf lokaal 100% duurza­me elektriciteit op. Deze elektriciteit wordt weer gele­verd aan de inwoners in Dongen. Je kan dus gewoon zien waar jouw energie vandaan komt en hier profiteren de lokale economie en huishoudens ook nog eens financieel van. Zonder de commerciële belangen die traditionele energiemaatschappijen hebben, maar echt door en voor de huishoudens in Dongen. André Dippell, directeur van om | nieuwe energie legt uit: “Binnen ons collectief zien wij dat betrokken burgers het heft in eigen hand willen nemen. De eigen omgeving verduurzamen, maar daar ook echt zelf van profiteren. Als collectief brengen we het terug naar de burgers: we doen het samen en voor elkaar.” om | nieuwe energie is daarom al 4 jaar op rij door de Consumentenbond, Greenpeace, Wise en Natuur & Milieu uitgeroepen tot groenste leverancier van Nederland.

Geen winstoogmerk, dus lagere energieprijs

Als burgercollectief hoeft er uiteraard geen winst gemaakt te worden voor grote aandeelhouders en dus wordt het verdiende geld weer geïnvesteerd in nieuwe duurzaamheidsprojecten en het verlagen van de energietarieven. “We zijn nu al een van de goedkoopste met onze tarieven, maar het is onze intentie om de ener­gietransitie in Dongen te versnellen. Dit kan wanneer duurzaam nog betaalbaarder wordt. Van de omzet dienen verder alleen de operationele kosten gedekt te worden. Door efficiënt te blijven werken kunnen tarieven dalen naarmate wij als collectief groeien. Dus hoe meer mensen zich aansluiten des te goedkoper onze energie wordt!” geeft André Dippell aan. Deze werkwijze staat haaks op het commerciële beleid van alle andere leveranciers. Het direct inzetten van winst om de tarieven van klanten te verlagen is echt vernieuwend in Nederland.

Iedereen om? Dan jaarlijks honderden euro’s goedkoper!

Energie Dongen | om wekt samen met alle andere coöperaties binnen het om | nieuwe energie collectief nu al voor enkele honderdduizen­den huishoudens energie op. Wanneer het collectief zo groot zou zijn als enkele grijze en traditionele energieleveranciers, dan gaat de energierekening van alle klanten blijvend met honderden euro’s per jaar naar beneden. Dat is dus bovenop de huidige scherpe tarieven. Daarmee wordt Energie Dongen | om niet alleen de duurzaamste, maar tevens de goedkoopste in de markt en hoef je dus nooit meer te switchen om eenmali­ge kortingen te krijgen. Echt groen én goedkoop? Het kan!

Reacties