Het Kleine Theater zoekt jongeren voor toneelproject rondom ‘Dongen 75 jaar bevrijd’

Foto: Thecla Bovenberg

Het idee van het toneelproject ontstond bij KBO-Brabant Remembers. De bevrijding van Dongen en omgeving is dan wel 75 jaar geleden, maar zo’n gebeurtenis mogen we nooit vergeten. Een oorlog die vier jaar heeft geduurd en meedogenloos was, is niet uit te wissen. Leven in vrijheid is iets waar we allemaal mee te maken hebben.

Regisseur
In het toneelstuk treden jongeren samen met ouderen op. Jan Verharen, regisseur bij Het Kleine Theater doet heel graag mee aan dit project.
Hij ging al op jonge leeftijd met zijn vader mee naar de toneelgroep waar toentertijd zijn vader de regie deed. En wat is er makkelijker als je dan een kind nodig hebt in een toneelstuk en hij staat naast je? Zo is Jan bekend gemaakt met het toneel en later nam hij de taak van zijn vader over. “Eigenlijk ben ik er ingerold”, vertelt Jan. Hij bewerkt toneelstukken en heeft nog steeds de regie van de groep in handen. Er zijn al heel wat toneelstukken door zijn hand gegaan.

‘Oorlogskinderen’
Omdat Jan vanuit zijn ervaringen als kind in de oorlogstijd een stuk geschiedenis bezit en hij niet zo gelukkig was met het voorgeschreven toneelstuk, ontstond het plan om zelf een toneelstuk te schrijven. Inmiddels is het toneelstuk ‘Door kinderogen’ klaar en hebben zich voldoende volwassenen aangemeld. Alleen is hij nog op zoek naar Dongense jeugd.
Op 29/30 oktober 1944 werd Dongen bevrijd en konden inwoners in vrijheid hun leven weer oppakken. Dit heeft een enorme impact op kinderen. Jan was 4 jaar toen de oorlog uitbrak en 8 jaar wanneer de eerste Engelse soldaten het dorp binnenrijden. Chocolade en sigaretten waren de eerste ‘traktaties’ en in zijn onwetendheid stak hij een sigaret op. Doodziek is hij ervan geworden. Naast deze ervaring zijn er velen die verwerkt zijn in het toneelstuk.

Rappen, zingen, teksten, decorbouw en figureren
Het toneelstuk bevat het allemaal en zonder kinderen/jeugd geen toneelstuk. Hoe leuk is het om te kunnen rappen over een stukje geschiedenis uit een ver verleden? Is het niet fantastisch om in dat stukje geschiedenis te spelen en te beleven hoe dat gevoel in die tijd geweest moet zijn. Er zijn veel jongeren nodig omdat het fijn is dat je elkaar kunt vervangen als dit nodig mocht zijn. Dus je leert diverse onderdelen van het spelen en staat nooit aan de kant.

Bovendien krijg je, om mee te spelen, vrij van school, wordt er rekening met je gehouden in het repetitieschema en is er altijd overleg mogelijk over de tijd. Veel van de liedjes zijn herkenbaar en krijgen een andere tekst, maar kun je zeker meezingen. Dus zangers, rappers, toneelspeler en figuranten, tussen de 13 en 16 jaar, sta op en meld je aan voor dit eenmalige project. Er is een kleine vergoeding per uur voor je inzet.

Uitvoering en aanmelding
Het stuk zal in De Cammeleur worden uitgevoerd op 29 en 30 oktober. Dinsdagmiddag, 29 oktober speelt het Kleine Theater voor leden van het KBO, woensdagmiddag voor iedereen, inclusief genodigden en dezelfde ’s avonds is de laatste uitvoering. Het is vanzelfsprekend dat je voor de uitvoeringen vrij van school krijgt. Ben jij tussen de 13 en 16 jaar en de toneelspeler die we straks terug gaan zien op het podium in De Cammeleur?

Je kunt je aanmelden bij Jan Verharen: [email protected] en daarnaast meld je je aan op de site van www.kbo-brabant.nl . Via het invullen van een formulier sta je dan geregistreerd en kom je in aanmerking voor de vergoeding. Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

Met dank aan: Thecla Bovenberg / Weekblad Dongen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen