Appartementengebouwen Trappistenstraat onder slopershamer

Foto:

Wie een dezer dagen in de buurt van het Europaplein is geweest, kan het niet ontgaan zijn. De drie appartementengebouwen aan de Trappistenstraat zijn geveld door de slopershamer.

En daarmee is een oud en vertrouwd stukje Dongen verdwenen. De 45 maisonnette-huurwoningen gaan plaats maken voor in totaal 72 nieuwe, energiezuinige appartementen. Er komen 53 tweekamer- en 19 driekamerappartementen, verdeeld over drie gebouwen. De woningen zijn in eerste instantie bedoeld voor senioren.

Door Bernadette Klerx

De appartementen in de Trappistenstraat stammen uit 1966 en waren dus sterk verouderd; ze voldeden ook niet meer aan de eisen en wensen van deze tijd.
Wooncorporatie Casade, de eigenaar van de woningen, liet onderzoek doen en kwam tot de conclusie dat een forse opknapbeurt niet zo veel zin had vanwege de vele bouwkundige beperkingen. De keuze viel daarom op slopen en herbouwen.

Energiezuinig
De 72 nieuwe woningen worden energiezuinig gebouwd. Dat betekent dat er geen gas in de woning is; de nieuwe bewoners gaan dus elektrisch koken. Een warmtepomp zorgt voor verwarming en warm water, maar maakt ook koelen in de zomer mogelijk. De daken van de appartementsgebouwen én van de losstaande fietsenbergingen worden voorzien van zonnepanelen om energie op te wekken. De woningen worden zo goed geïsoleerd dat er maar heel weinig warmte nodig is om de woningen te verwarmen.

De huurprijs van de nieuwe appartementen varieert van € 517-, tot maximaal 640,- per maand. Daarnaast betalen huurders een bijdrage voor de energiebsparende maatregelen die bij de bouw worden genomen.

27 extra sociale huurwoningen
Met de nieuwbouw komen er in vergelijking met de oude situatie – 27 extra sociale huurwoningen bij. Dit is mogelijk omdat de nieuwe appartementen qua grootte beter zijn afgestemd op de doelgroep: één- of tweepersoonshuishoudens De oude appartementen waren zo groot dat er met gemak gezinnen in konden wonen. De nieuwbouw wordt uitgevoerd door Hendriks Coppelmans Bouwgroep uit Uden.  In de loop van 2019 worden de appartementen te huur aangeboden via de website van Woning In Zicht. Bij de toewijzing krijgen senioren voorrang.

Reacties

article
106036
Wie een dezer dagen in de buurt van het Europaplein is geweest, kan het niet
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20190320/appartementengebouwen-trappistenstraat-onder-slopershamer/
2019-03-20T13:14:21+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2019/03/20131353/trappist1.jpg
Nieuws