Huisvesting arbeidsmigranten Glorieux: raad houdt vinger stevig aan de pols

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

De huisvesting van 100 arbeidsmigranten in het voormalige broederhuis Glorieux blijft de gemoederen flink bezig houden. Op verzoek van de Volkspartij Dongen werd het onderwerp gisteren nog eens aan de agenda van de gemeenteraad toegevoegd. De zorgen van de raad spitsten zich vooral toe op het gebrek aan draagvlak in de omgeving, het grote aantal migranten op één locatie en de onzekerheid over een definitieve toekomstige bestemming.

Door Bernadette Klerx

‘Een goede communicatie met de buurt en draagvlak voor deze plannen heeft voor ons de hoogste prioriteit. Omwonenden maken zich grote zorgen waarbij de emoties vaak hoog oplopen. Wij vragen u de regie waar mogelijk weer naar u toe te trekken’, zo deed Volkspartij Dongen-raadslid Cees Zwaal een dringende oproep aan verantwoordelijk wethouder Bea van Beers.

Weerstand
Hij kreeg de steun van bijna de voltallige gemeenteraad. ‘Wij begrijpen dat we als gemeente een taak moeten vervullen voor huisvesting van arbeidsmigranten, maar wij zien dat er ook veel weerstand is. En draagvlak is voor ons heel belangrijk. Huisvesting van 100 migranten legt een grote druk op een kleine gemeenschap. Wij zien dan ook liever huisvesting op kleinere schaal en willen graag dat u zoekt naar panden die daarvoor geschikt zijn en wellicht wat meer aan de rand van ons dorp liggen’, stelde VVD-raadslid Angela Horsten voor.
Ook het CDA zag de huisvesting van zo’n grote groep migranten in één gebouw in een woonwijk niet echt zitten. ‘Er zijn maar liefst 517 petities ondertekend door omwonenden die hiermee problemen hebben. Wat gaat u daarmee doen?’, wilde woordvoerder André Vonk weten.

Buurtbewoners boden begin februari een petitie aan aan wethouder Bea van Beers

Huisvesting is taak van werkgevers
Wethouder Bea van Beers liet onomwonden weten, dat de gemeente niet zelf de boer op gaat om huisvestingsmogelijkheden te zoeken. ‘We hebben afspraken in de regio gemaakt over de aantallen migranten die elke gemeente moet opvangen, maar dat wil niet zeggen dat we zelf actief op zoek gaan naar locaties. De werkgevers zijn in eerste instantie verantwoordelijk voor de huisvesting. De plannen bij Glorieux zijn niet onze plannen, maar we proberen wel de regie te houden over het proces. We hebben de initiatiefnemers al meerdere malen erop gewezen om goed te communiceren met de buurt. In Dongen-Vaart was onlangs ook een informatieavond over huisvesting van arbeidsmigranten en dat proces is veel beter verlopen. Dat hebben we Leystromen wel even laten weten, dat het dus ook anders kan’.

Niet meer dan 100 migranten op één locatie
Het aantal migranten was volgens de wethouder ook niet echt een probleem, althans niet volgens de Beleidsregels die de gemeente heeft opgesteld. ‘We hebben vastgelegd dat binnen de bebouwde kom niet meer dan 100 arbeidsmigranten op één locatie gevestigd mogen worden. Voor bijzondere objecten zoals we Glorieux toch wel mogen noemen, geldt maatwerk. Dan kijken we wat passend is op zo’n plek. Maar volgens onze regels kan het dus en ook volgens de landelijke normen kunnen daar 100 bewoners gehuisvest worden.
Ik geef toe dat het huisvesten van zo’n grote groep in één gebouw ook voor Dongen nieuw is. Wij begrijpen de zorgen van de omwonenden dan ook. Het is belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt en dit bespreken we ook steeds met de initiatiefnemers. Van Beers meldde ook nog dat ze de opmerkingen op de petitie met de initiatiefnemers besproken heeft en dat zij daarmee aan de slag moeten.

Mening gemeenteraad telt mee
CDA-raadslid André Vonk wilde nog weten of de aanvullingen op het principe-verzoek al binnen waren en op welke termijn het College denkt een besluit te nemen. ‘En hoe belangrijk vindt u de mening van de gemeenteraad bij het nemen van dit besluit.’ ‘De aanvulling op het principeverzoek is ingediend, maar daar hebben wij nog vragen over. Die moeten dus eerst beantwoord worden. En de mening van de gemeenteraad, die nemen we mee bij de beoordeling van aanvraag’, beloofde de wethouder.  En die toezegging had blijkbaar een magische uitwerking op Volkspartij Dongen-raadslid Cees Zwaal. Want hij zag na het antwoord van de wethouder toch ineens een lichtpuntje. ‘De start van dit project verdiende niet de schoonheidsprijs, maar ik zie vooruitgang en ik denk dat er straks wel draagvlak in de buurt komt’, concludeerde hij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen