D66 wil snel maatregelen tegen bodemverontreiniging bij TUF

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

D66 maakt zich zorgen over de gevolgen voor de gezondheid en het milieu van de verontreiniging op het terrein van Tuf Recycling. De gemeenteraadsfractie heeft hierover schriftelijk vragen gesteld aan burgemeester en wethouders.

Door Bernadette Klerx

Volgens D66 moet er snel iets gebeuren aan deze ‘onacceptabele situatie’. ‘De materialen die TUF in de buitenlucht opslaat, staan bloot aan de inwerking van weer en wind. Verontreinigd stof, zand en rubberkorrels waaien de omgeving in’, zo laat de fractie weten. Bovendien heeft een peilbuismonster na de brand al uitgewezen dat de bodem en het grondwater verontreinigd zijn met olie, zink en cadmium.

‘De verontreiniging op het terrein dat TUF huurt is al geruime tijd geleden met een verkennend bodemonderzoek vastgesteld. Wij zijn bezorgd over de gevolgen hiervan voor de gezondheid van mensen, de bodem en het grondwater. Er is nog steeds geen beeld van de werkelijke omvang en reikwijdte van de verontreiniging, ’zo stelt de gemeenteraadsfractie vast.
D66 wil weten of of het college hun zorgen deelt en wat ze van plan is aan de situatie te gaan doen. Het baart de fractie vooral ook zorgen dat TUF, ondanks herhaaldelijk aandringen van de gemeente, nog steeds geen maatregelen heeft getroffen na het vaststellen van de verontreiniging. ‘Onderzoeksresultaten blijven uit. D66 krijgt niet de indruk dat TUF maatregelen neemt om de vervuiling op te ruimen’, zo constateert de fractie.

D66 vindt het niet langer verantwoord om te wachten met maatregelen. ‘Wij vinden het noodzakelijk om zo spoedig mogelijk maatregelen te nemen om de oorzaken van de verontreiniging weg te laten nemen en verdere verspreiding van de verontreinigende stoffen te beperken. ’ De partij wil weten hoeveel tijd het College TUF nog gaat geven om maatregelen te treffen en welke actie straks genomen gaat worden als TUF geen of onvoldoende maatregelen treft.

Reacties

article
102700
D66 maakt zich zorgen over de gevolgen voor de gezondheid en het milieu van de
https://dongen.nieuws.nl/nieuws/20181218/d66-wil-snel-maatregelen-tegen-bodemverontreiniging-bij-tuf/
2018-12-18T13:31:56+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/88/2018/10/26073021/tufgroot.jpg
D'n Ham Vandaag, Nieuws