Koninklijke onderscheiding voor Kees Sprangers

Foto:

De viering die afgelopen zondag plaatsvond in de Laurentiuskerk kreeg een feestelijk slot toen burgemeester Starmans de kerk binnenstapte met in haar kielzog familie en bekenden van Kees Sprangers. Even later werd duidelijk waarom zij erbij waren want Kees Sprangers werd benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.

In haar uitgebreide speech memoreerde de burgemeester alle verdiensten van Kees Sprangers:

Geachte heer Sprangers,

Er is geen mooiere plek om u vandaag in het zonnetje te zetten dan hier in onze prachtige Koepelkerk. U bent dit jaar namelijk 40 jaar lid van het koor. Waarvan maar liefst 30 jaar voorzitter! U heeft zich daarnaast vele jaren ingezet als vrijwilliger bij de parochie van Dongen en Klein-Dongen – Vaart. En daarom zijn we vandaag hier. Meneer Sprangers, na vele brieven en gesprekken is mij één ding heel erg duidelijk geworden: u bent een onbaatzuchtig mens met een groot sociaal hart die altijd de ander centraal zet. Om te beginnen heeft u binnen de parochie een behoorlijke staat van dienst:

Zo bent u voor de jonge tieners van grote betekenis geweest. U heeft zich ingezet voor de Vormelingen. Jongens en meisjes vanongeveer 12 jaar ontvangen bij het Vormsel een zalving om zo hun Doopsel opnieuw te realiseren en daarbij hoort een lange periode van voorbereiding. U heeft het catechetisch programma dat aan het Vormsel vooraf gaat gedragen. Uw dochter vertelde mij dat zij dan jaloers keek naar de grote koek en het frisdrank dat klaar stond voor de Vormelingen. Zij moest het, met broers en zus, doen met ranja en een kaakje. Zij hebben daar overigens niets aan over gehouden hoor…zij zijn dolblij met u als vader omdat zij ook altijd bij u terecht kunnen voor een luisterend oor als er zorgen zijn.

U bent niet alleen voorzitter van het Laurentiuskoor, maar ook zanger. De zorg voor de Liturgische muziek en zang is bij u in goede handen. Als het slecht weer is zorgt u ervoor, dat oudere koorleden toch naar de kerk kunnen komen. Zelfs als het sneeuwt! Maar ook De Volckaert kan op u rekenen. Meerdere keren per jaar bent u Cantor in de zaterdagvieringen en wanneer er geen koor is op zondag verzorgt u ook dan de zang en muziek tijdens de viering….mits u gemist kan worden door het Laurentiuskoor. U bent een rustige man die houdt van harmonie en het conflict nooit zal aangaan. Uw credo is: doe maar rustig, het komt goed”. Er is echter één moment wanneer bij u wel eens de wenkbrauwen gaan fronsen…..als er geen Marialied gezongen wordt in de maand oktober….u weet het dan altijd zo te brengen dat er tóch een Marialied in het programma wordt geschoven.

Vroeger had u een tuinderij waar u heel druk mee was. Toch vond u de tijd om de belangen van de boerenstand te behartigen. U was vice- voorzitter bij de toenmalige NCB (de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond), zeg maar de voorloper van de ZLTO. U was eerste aanspreekpunt voor de leden en behartiger van de lokale tuinbouw belangen. maar er is nog iets waar u heel druk mee bent….. dames en heren, we hebben hier te maken met de beroemdste opa van Dongen. Als “opa Kees” bij Petito’s is, is het altijd feest. U, verft, timmert, ruimt sneeuw, maait gras, maar het allerleukste: klussen samen met de kinderen van de naschoolse opvang. Het maakt u ook niet uit hoe vaak iets uitgelegd moet worden, met een engelengeduld luistert u naar alle vragen van uw ‘surrogaat kleinkinderen’ en met liefde en plezier legt u het, voor de 10e keer, nog eens uit. Daar zijn ze bij Petito’s/Amigo’s heel erg blij mee.

Meneer Sprangers, U bent één en al gedrevenheid, positief kritisch en kunt goed overleggen. Allemaal eigenschappen die voor een voorzitter belangrijk zijn en die er voor zorgen dat u daarin uw taak goed kunt
uitvoeren. Maar de mensen zeggen tegen mij dat u meer bent dan een voorzitter. Dat ze altijd bij u terecht kunnen. Uw warmte, uw behulpzaamheid, uw alertheid voor de mensen om u heen maakt dat u een nog bijzondere vrijwilliger bent waar we als gemeenschap heel erg dankbaar voor zijn en al die jaren van inzet moet worden beloont. Het is mij daarom een groot genoegen om te mogen melden, dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om u, Cornelis, Adrianus, Maria Sprangers te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau! Van harte gefeliciteerd!

Reacties