Zes weken lang smakelijk eten met een sociaal karakter

Foto:

Vanaf 1 november openen diverse horecagelegenheden in Dongen hun deuren voor de EET met je hart restaurantcampagne waarmee aandacht wordt gevraagd voor eenzaamheid onder ouderen. Eet u in één van deze gelegenheden, dan helpt u stichting Met je hart door 1 euro te doneren. Deze euro wordt volledig besteed aan het verzachten van eenzaamheid bij ouderen in uw eigen gemeente.

Met je hart Dongen wil ook in 2019 waardevolle en nieuwe ontmoetingen realiseren voor kwetsbare ouderen. In Dongen wordt deze campagne van 1 november tot en met 18 december voor de derde keer uitgerold. Met deze campagne wil Met je hart niet alleen geld inzamelen om waardevolle ontmoetingen voor ouderen te organiseren. Ook wil de stichting onder het motto ‘Samen ben je niet alleen’ mensen in beweging krijgen; om als vrijwilliger in actie te komen of om bijvoorbeeld als bedrijf op te staan. In Dongen zijn inmiddels ruim 75 ouderen aangesloten bij Met je hart. Zo’n 65 vrijwilligers zetten zich samen in voor alle ontmoetingen.

Op maandag 29 oktober trapt Met je hart Dongen de restaurantcampagne feestelijk af. Dit gebeurt in het Grand Cafe van De Cammeleur, waar enkele van de ouderen die regelmatig deelnemen aan activiteiten van Met je hart in de middag gezellig samenkomen. Leerlingen van het Cambreurcollege zorgen voor een lekker hapje en drankje.

Ambassadeurs zijn belangrijk voor Met je hart. Met je hart Dongen is dan ook trots op het feit dat zij dit jaar maar liefst twee ambassadeurs aan deze campagne heeft weten te binden. Voor de derde keer draagt burgemeester Marina Starmans de campagne een warm hart toe. Nieuw als ambassadeur is Kelly van Zon. Kelly, Olympisch en Wereldkampioen paratafeltennis, volgt Met je hart Dongen al vanaf de start. Ook begeleidt zij als vrijwilliger een van onze maandelijkse stamtafels. “Dankzij steun van onze ambassadeurs Kelly van Zon en Marina Starmans kunnen we mensen nog meer bewust maken van het belang van ons werk”, vertelt coördinator Lisette Veenstra. “We hopen dat nog meer mensen hun hart openen voor het probleem van eenzaamheid!”.

SIMPEL EN KRACHTIG
Het concept van de restaurantcampagne EET met je hart is even simpel als krachtig. Een vrijwillige bijdrage van één euro wordt opgeteld bij de rekening van de gasten die genieten van een avondje-uit bij een van de deelnemende restaurants. De opbrengst wordt honderd procent besteed aan Met je hart activiteiten voor ouderen in de gemeente waar de restaurants gevestigd zijn. Dankzij de grote betrokkenheid en inzet van vrijwilligers worden op lokaal niveau waardevolle en wijkgerichte kleinschalige ontmoetingen georganiseerd. Niet eenmalig, maar structureel. Zo ontstaat een duurzaam contact, waaraan de deelnemers telkens weer zichtbaar veel plezier beleven. Wat Babs van Geel (initiator) ook nadrukkelijk ervaart, is het hogere doel wat hiermee gediend wordt. ,,In deelnemende gemeenten komt een maatschappelijke beweging op gang. Burgers – jong en oud – komen in actie om in samenspraak met onze stichting de kwetsbare medemens een hart onder de riem te steken. Klein gebaar, grote impact. Per gemeente is bovendien sprake van een intensieve samenwerking met de zorginstellingen en andere verzorgenden die in nauw contact staan met de ouderen.’’

BEKEND NEDERLAND
Met je hart doet met haar aanpak een oproep tot verbinding. In iedere gemeente waar de formule wordt uitgerold, is de burgemeester ambassadeur van stichting Met je hart en ondertekent hij of zij ons manifest ‘Oproep tot verbinding’ (https://www.metjehart.nl/help-mee/onderteken-ons-manifest/). Naast de burgemeesters weet de stichting in alle gemeenten bovendien één of meerdere BN’ers achter zich te scharen. Claudia de Breij, Barry Atsma, Yvon Jaspers, Hella van der Wijst, Wim van de Donk, Peter van der Vorst en diverse andere bekende Nederlanders delen via tafelkaartjes hun motivatie om Met je hart via de restaurantcampagne te steunen. De tekst op die kaartjes is veelzeggend: ,,Uit eten staat voor geluk, plezier en genieten van elkaar. Zou het niet mooi zijn als u een beetje van dit gevoel kunt delen met mensen die in eenzaamheid leven?”.

In Dongen kunt u de komende weken terecht bij de volgende deelnemers: Cafe Gasterij De Hamse Bok, Eetcafe Janssen en Janssen, restaurant SED, Cafetaria eethuis Van Holst, Eetcafe-zaal Het Karrewiel, Grand Cafe De Cammeleur, Brasserie-restaurant Winkk, Brasserie De Drie Vissen, Eetcafe de Herberg, Cafe de Gouden Leeuw, Eetcafe Trefpunt, Restaurant Spijs en IJs, Chinees restaurant Nieuw China en Cafe de Salamander.

Reacties