Eerste zonnepanelenproject Dongenstroom officieel geopend

Foto:

Zaterdagochtend vond de officiële opening plaats van het eerste Zonnepanelenproject van Dongenstroom. Maar liefst 415 zonnepanelen liggen te pronken op het dak van dressuurstal Marjolein Verharen aan de Doelstraat 7.

“Het is een prachtige dag”, zo begon Energie Dongen voorzitter Anton Euren zijn openingswoord, die het traject benoemde vanaf de eerste plannen tot aan de officiële ingebruikstelling vandaag. “We zijn eind 2017 in contact gekomen met Marjolein Verharen en nu, een jaar later, is het project klaar. Dat is mooi.””En we konden tijdens de bouw al rekening houden met het feit dat er panelen op het dak zouden komen. Daardoor hoefden we geen extra voorzieningen te treffen.”

 

Vanaf het begin was het enthousiasme van Dongenaren om in te tekenen op dit project, zeer groot” aldus Euren. “er was zoveel animo dat het project een overtekening had van meer dan 40%. Maar we gaan door met nieuw projecten dus we zorgen ervoor dat iedere belangstellende straks mee kan gaan doen.”

Het eerste postcoderoosproject, zoals het met een andere naam heet, bevat 415 zonnepanelen. Euren: “daarmee wekken we de komende 15 jaar anderhalf mijoen Kilowatt stroom op. Dat is dus allemaal eigen stroom die mogelijk is dankzij de 36 deelnemers aan dit project. Een belangrijke bijkomstigheid is dat we hier op deze manier 10 miljoen kilo CO2 besparen en het ook nog eens kostenbesparing van 200.000 euro oplevert.”

Daarna was het de beurt aan wethouder René Jansen. “”Dit is het eerste grote zonnepanelenproject. De gemeente Dongen vindt dit belangrijk en werkt graag mee aan verdere vervolgstappen. Een groot compliment voor iedereen die de schouders hieronder gezet heeft. Het is weer eens een bewijs dat als je iets graag wilt, je het ook gewoon van de grond krijgt.

Met het verbinden van de stekkers vanuit de schakelkast met de panelen verrichtte Jansen daarna de officiele opening, waarna de vele belangstellenden naar het Cambreur College vertrokken om dit bijzondere moment nog even te vieren met een hapje en een drankje.

Reacties