D66 wil onafhankelijk onderzoek naar gang van zaken TUF Recycling

Foto: FPMB/Erik Haverhals

Ingezonden

Zwarte wolken boven Dongen, D66 wil onafhankelijk onderzoek naar gang van zaken TUF Recycling

Op 11 oktober zou de gemeenteraad ‘s avonds in de raadsvergadering spreken over het omstreden bedrijf TUF Recycling. Diezelfde avond trokken er plotseling zwarte rookwolken over Dongen afkomstig van datzelfde bedrijf. Door de zeer grote brand ging de raadsvergadering niet door. D66 had zich voorbereid om zeer kritisch te spreken over TUF Recycling en de manier waarop de gemeente met vergunning verlening en handhaving is omgegaan. De brand heeft onze zorgen bevestigd. Het had nooit zo ver mogen komen.

Al vanaf het moment dat het bedrijf zich in Dongen vestigde zijn er zorgen geuit over dit bedrijf. Zo kreeg de gemeente in oktober 2015 al een brief van BRBS, de branchevereniging van recycling bedrijven,met het verzoek om handhavend op te treden tegen TUF Recycling en een einde te maken aan de illegale handelswijze. Ondanks de zorgen van verschillende partijen heeft TUF Recycling een jaar later toch een vergunning gekregen.

Ook na het afgeven van een vergunning werd de ene na de andere overtreding geconstateerd. Vooral de hoeveelheid kunstgrasmatten die werden opgeslagen was zorgelijk. Aan de hand van deze overtredingen werden steeds hogere dwangsommen opgelegd die niet betaald werden. Deze zomer nog mocht TUFRecycling zelfs op een andere locatie grasmatten opslaan, zonder dat hiervoor een nieuwe vergunning werd aangevraagd. Uiteindelijk ligt er naar schattingen nu 2 keer de vergunde hoeveelheid!

In de media spreken experts bij een dergelijke hoeveelheid over geschatte opruimkosten van 3 miljoen euro. Het risico bestaat dat deze kosten uiteindelijk op het bordje van de gemeente Dongen, en dus bij de inwoners, terecht komen. Voor een gemeente waar de financiële positie al bijzonder zwak is, is dit echt een gigantisch probleem!

Hoe heeft de zaak zo uit de hand kunnen lopen?
Hoewel de uiteindelijke schuldige partij altijd TUF Recycling zal zijn, is de gemeente volgens D66 behoorlijk tekort geschoten. Er had, in lijn met het geldende handhavingsbeleid, veel eerder doorgepakt moeten worden en de last onder bestuursdwang van 2 oktober jl.is wat ons betreft veel te laat gekomen.

Het gaat hier om een ernstige situatie, met grote risico’s voor de gezondheid van omwonenden, werkenden en inwoners van Dongen, het milieu in het algemeen en de financiële positie van onze gemeente.

Ook in persberichten wordt met de vinger gewezen naar het college van de gemeente Dongen. Deze ongemakkelijke waarheid vraagt om een gedegen onafhankelijk onderzoek naar het vergunnings- en handhavingstraject van TUF Recycling. Als het aan D66 ligt komt de onderste steen boven. Het college moet deze situatie aangrijpen om te leren van de fouten die gemaakt zijn. Want een ding is voor iedereen duidelijk: een situatie zoals bij TUF Recycling willen wij in Dongen nooit meer!

Marieke Schouten
Fractievoorzitter D66 Dongen

Ingezonden door D66 Dongen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen