Bewoners De Hoogt boos over plannen Casade

Foto:

Dinsdagavond organiseerde Casade door middel van een inloopavond de herziene ontwikkeling van het geplande luxe appartementencomplex aan de bewoners van “de Hoogt”.De huidige bewoners van het project werden, naar eigen zeggen, onaangenaam verrast.

De heer Jorden Huismans verwoordt de boosheid: “het plan is aan de huidige bewoners verkocht als ‘historisch wonen in het centrum van Dongen – 44 koopwoningen met voldoende parkeermogelijkheden en historisch karakter’ en nu worden we verrast met een galerijflat (18 sociale huurwoningen). Dat kan gewoon niet.”

“Wij zijn als bewoners van de Hoogt enorm verbaasd over het feit dat er geen overleg is geweest met alle betrokken partijen, zoals Heemkundekring, de gemeente Dongen maar vooral ons als bewoners van de Hoogt” vervolgt Huismans. “Het ooit zo mooi vormgegeven plan wat als ‘verborgen schat’ in het hart van Dongen zou worden gerealiseerd, wordt compleet van de kaart geveegd. De jarenlange inzet van de Heemkundekring om de karakteristieke vormgeving van het plan en historische panden op niveau te houden en daarbij de omliggende woningen met respect voor karakteristiek en historie te laten bouwen wordt door de komst van deze galerijflat genegeerd. Vooral het respect naar de bewoners van De Hoogt ontbreekt. Aan deze mensen is een huis verkocht in een totaalplan. Er wordt nu iets totaal anders gerealiseerd dan tijdens de verkoop werd voorgespiegeld .”

Het oorspronkelijke plan met 22 koopappartmenten

Volgens Huismans hebben de bewoners een nare bijsmaak overgehouden aan de inloopavond. “Geluiden als ‘welstand heeft het al goedgekeurd’ en ‘de wethouder heeft ook al groen licht gegeven’ klonken op deze avond, en dat vinden wij niet kunnen. Het huidige ontwerp is een bijzonder in het oog springend stenen blok dat meer affiniteit met het naastgelegen tankstation uitstraalt dan met de rest van de wijk en de huizen aan de Bolkensteeg en Hoge Ham, die samen de entree van Oud Dongen vormen. Het plaatsen van een dergelijk gebouw in de wijk doet alle aandacht en zorgvuldigheid om het authentieke karakter te bewaren teniet en lijkt op een puur functionele wijze tot stand te zijn gekomen. We voelen ons als bewoners voorgelogen, misleid en niet gehoord! “

Het nieuwe plan met 18 huurappartementen

“Zo wordt er bijvoorbeeld al totaal niet voldaan aan het vereiste aantal parkeermogelijkheden, zijnde 1,5 per woning. Er komen maar 18 parkeerplaatsen bij de galerijflat. Dit tevens tot ongenoegen van de huidige bewoners van de Hoogt. De parkeerdruk in het centrum(Hoge Ham/Bolkensteeg) zal nog meer toenemen.”

Wat de bewoners vooral stoort is het gebrek aan communicatie over de plannen vanuit Casade of de Gemeente Dongen naar de (omliggende)bewoners van “de Hoogt”. “Daarvan is de afgelopen tijd absoluut geen sprake geweest. Er wordt een plan voorgeschoteld en daar moeten we het maar mee doen! Wij dachten dat de Dongense politiek stond voor ‘in Dongen doen wij dingen samen?’ maar daar is hier dus geen sprake van. “

Reactie Casade
In een reactie meldt een woordvoerder van Casade dat men begrip heeft voor de teleurstelling an de omwonenden. “Het nieuwe gebouw ziet er inderdaad anders uit dan het oorspronkelijke gebouw. In april 2016 besloot Casade om het oorspronkelijke plan van 22 koopappartementen aan de Hoogt stop te zetten. De reden hiervoor was dat de vereiste 70% verkoop niet werd gehaald.”

“Ingegeven door de nieuwe Woningwet en de visie van Casade werd een nieuwe planontwikkeling gestart met, in plaats van 22 koopappartementen, twintig (inmiddels teruggebracht naar achttien) huurappartementen. De appartementen zullen met voorrang worden aangeboden aan senioren van 55 jaar en ouder en zijn geschikt om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen.”

Volgens Casade zijn omwonenden en de aanstaande bewoners van de Hoogt in juli 2017 schriftelijk geïnformeerd over deze gewijzigde koers. “In oktober ontvingen ze een brief met daarin een afbeelding van het stedenbouwkundige plan zodat de ruimtelijke en visuele gevolgen voor de locatie duidelijk werden. In maart 2018 informeerden wij omwonenden dat het nieuwe plan in behandeling bij welstand was. Daarnaast werd een inloopavond aangekondigd, waar wij voorafgaand aan het indienen van de omgevingsvergunning, het concept plan zouden tonen. Op 19 juni 2018 heeft de inloopavond plaats gevonden.”

Volgens de woningbouwcorporatie past het nieuwe gebouw wel  bij de omgeving. “Op de inloopavond hebben we laten zien dat het gebouw inderdaad anders wordt, maar dat we gebruik maken van hetzelfde stedenbouwkundig bureau, dezelfde architect en passende bouwmaterialen en kleuren, waardoor de aansluiting met de bestaande woningen op de Hoogt behouden blijft. Het gebouw heeft een industrieel karakter, heeft minder massa dan het oorspronkelijke plan, is lager in bouwlagen (3 verdiepingen in plaats van 4,5) en de karakteristieke stichtmuur in het plan is doorgezet. Het past bij de omgeving. Dat vindt de welstandscommissie (waar een architect en monumentendeskundigen deel van uit maken) ook. Zij hebben het plan, na enkele aanpassingen, goedgekeurd.”

Het aantal parkeerplaatsen (18 op eigen terrein) voldoet volgens Casade aan de gestelde normen volgens het bestemmingsplan. “Dit aantal is in overleg met de gemeente Dongen vastgesteld” meldt Casade

De bewoners zijn niet overtuigd. “Wij zullen er als huidige bewoners van de Hoogt alles aan doen om de politiek in Dongen te overtuigen dat deze galerijflat absoluut niet past in het historische karakter van de Hoogt en de wijze waarop het project destijds verkocht is. “ aldus een strijdbare Jorden Huismans.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen