Bertus de Wit al 60 jaar trouwe volger van de raad

Foto:

Een bijzonder moment aan het begin van de gemeenteraadsvergadering donderdagavond. Burgemeester Marina Starmans begon de avond met een speciaal woord van welkom voor Bertus de Wit.

Al 60 jaar volgt hij trouw alle raadsvergaderingen. Op 12 juni 2008 is Bertus de Wit al eens in de schijnwerpers gezet omdat hij toen al de unieke reeks weggezet had van het 50 jaar volgen van de lokale politiek. Bertus ontving toen de Zilveren Knoop. En een eigen stoel – met naamplaatje – in de raadszaal.

“We zijn nu 10 jaar verder” aldus Marina Starmans. “En nog steeds zit je elke vergadering trouw op de publieke tribune. Op je eigen stoel. Als je er een keer niet bent, dan vraagt iedereen zich af: Waar is Bertus? Het kan zijn dat je vrouw dan ziek is. Of jijzelf. Of dat er tegelijkertijd een debat in de Tweede Kamer is dat je per se wilt volgen…Maar dat komt sporadisch voor. Bertus de Wit is voor de gemeenteraad van Dongen als een vast agendapunt: Je bent er gewoon altijd!”

“Vandaag zetten we je opnieuw in de schijnwerper”” zo vervolgde de burgemeester. “60 jaar lang al ben je onze vaste volger. Dat is absoluut een Dongens record. Maar het kan haast niet anders of het moet ook een Nederlands record zijn. Europees? Waarschijnlijk ben je óók Nederlands recordhouder als het gaat om wie thuis in het bezit is van het grootste archief van publicaties en officiële stukken lokale politiek. Zowel digitaal als op papier (opgeslagen in dozen): je bewaart alles. Dat is niet alleen fijn voor je vrouw.. ook wij beleven er regelmatig plezier aan als we een stuk uit ons verleden missen en bij jou terecht kunnen voor het enige juiste historisch verantwoorde antwoord.”

“60 jaar volger van de Dongense politiek. Dat staat voor enorme betrokkenheid. Interesse en passie voor bestuur en samenleving. 60 jaar volger van de Dongense politiek. Hoeveel hamerstukken zouden dat zijn? Hoeveel moties? Hoeveel rondvragen? Hoeveel debatten? Hoeveel burgemeesters, wethouders, griffiers en raadsleden? 60 jaar volger van de Dongense politiek: Dan heb je ALLES meegemaakt. Tenminste: dat zou je denken.”

Het bijzondere jubileum kreeg voor Bertus een speciaal tintje: “Vanavond bieden wij – het gemeentebestuur van Dongen – als teken van onze grote waardering, jou een unieke ervaring aan. Wij geven jou het enige wat jij in 60 jaar trouwe volger lokale politiek nog niet eerder hebt meegemaakt: Graag nodig ik je uit om de besluitvormende raadsvergadering van donderdag 7 juni 2018, bij te wonen: Niet vanaf de publieke tribune, gezeten op je eigen stoel, maar hier, naast mij, op deze stoel. Na 60 jaar krijg je eindelijk de kans, om de lokale politiek eens van de binnenkant te bekijken!

 

Foto’s: Mark van Rijen

 

Reacties