Column Bernadette Klerx: ‘Bart en Ruud: de Koning te rijk’

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

In haar columns geeft Bernadette Klerx haar gedachten, ervaringen en belevenissen een podium. Donderdagochtend 26 april ging ze op pad met  de burgemeester voor de jaarlijkse Lintjesregen.

Bart en Ruud: de Koning te rijk
Daar stonden ze dan: Bart van Kerkhof en zijn onafscheidelijke maat Ruud Jansen. Midden in Park Vredeoord, met een grote schare familie, vrienden en kennissen om zich heen.Totaal verrast en overrompeld, maar o zo blij en ja, ook wel onder de indruk van die koninklijke onderscheiding.

De hele ochtend waren we (het College van B&W, medewerkers van de gemeente Dongen en de pers) al op pad geweest met de bus om in Dongen en ’s Gravenmoer lintjes uit te delen. En een ding was daarbij steeds hetzelfde: de complete verrassing, gevolgd door de onvoorstelbare blijdschap en emotie als onze burgemeester de gedenkwaardige woorden ’Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagt….’ uitsprak. Er waren veel lieve woorden, tranen van ontroering en veel felicitaties.

Een koninklijke onderscheiding krijgen is natuurlijk iets om supertrots op te zijn, maar het is ook superleuk voor degenen, die het al wel weten maar uiteraard niks mogen verklappen en zich dus vervolgens in alle bochten moeten wringen, smoesjes verzinnen etc. om de verrassing toch vooral een grote verrassing te laten zijn. Kortom, er worden rond 26 april altijd hele complotten gesmeed. En ja hoor, ook ik zat dit jaar in het complot.

Nou zijn wij bij de pers wel gewend om om te gaan met berichten onder embargo. Maar nu met Bart erbij als decorandus lag dat toch allemaal net een tikkeltje ingewikkelder. Een of twee dagen van tevoren krijgen de media altijd onder embargo een persbericht van de Dongenaren die koninklijk onderscheiden worden. Maar het is natuurlijk een beetje vreemd als je in een persbericht onder embargo moet lezen dat je zelf onderscheiden wordt. Er moest dus een andere list verzonnen worden.

Nietsvermoedend nam Bart dan ook donderdagochtend in alle vroegte plaats in de bus, die ons naar het eerste adres voerde. In totaal moesten we, volgens het persbericht, acht lintjes uitreiken. Maar in werkelijkheid waren heter dus tien. Toen we dan ook klaar waren met onze missie, begon voor de ‘ingewijden’ de lol pas goed. Op de terugweg van ’s Gravenmoer naar Dongen werd ons gevraagd of we nog even meewilden naar het park Vredeoord om een foto te maken van de vrijwilligers van het Oranjeparkfestival. Een smoesje uiteraard… Maar toen we daar in de buurt kwamen waar een grote groep familie en vrienden op wacht stond, ging het kwartje toch wel vallen.

In allerijl werd ook Ruud die druk bezig was met opbouwen, naar de hotspot gehaald. En daar sprak onze burgemeester ze toe. ‘Jullie levens lopen zo’n beetje synchroon, samen hebben jullie veel activiteiten op touw gezet, veel luminueuze ideeën gehad. Samen zijn jullie in staat om heel Dongen op z’n kop te zetten.’
En daarin had ze natuurlijk 100% gelijk. Bij Bart en Ruud stroomt het vrijwilligersbloed onafgebroken door hun aderen . Noem maar een Dongens evenement, of die twee zitten erbij of hebben er bij gezeten. Zomerspelen, DDDQ , Oranjeparkfestival, Blazerscompagnie, muziek, carnaval. En mochten wij ons soms afvragen waar ze toch de tijd vandaan halen, Bart en Ruud doen dat nooit. Zij vragen zich niks af, maar doen gewoon, hup de schouders eronder.

En daarom kan ik eigenlijk maar één ding concluderen: Bart en Ruud, het werd onderhand ook wel eens een keertje tijd dat dat lintje er kwam. En ga alsjeblieft lekker door met al jullie activiteiten.

Van harte gefeliciteerd en proost! Op jullie en de Koning!

Bernadette Klerx

Reacties