Volkspartij Dongen bezorgd over negatieve effecten rubberkorrels in kunstgras

Foto: Pix4Profs/Jan Stads

De Volkspartij Dongen maakt zich ernstig zorgen over de mogelijk negatieve effecten van rubberkorrels in kunstgrasmatten voor het milieu en de kwaliteit van grond en water. De Volkspartij is gealarmeerd door een uitzending van Zembla op 11 oktober. Daarin wordt gewaarschuwd voor de bedreigingen voor het milieu en de grond – en waterkwaliteit bij kunstgras met rubbergranulaat.

Na de uitzending van Zembla is de Volkspartij Dongen meteen in de pen geklommen en heeft een karrevracht aan vragen naar het College gestuurd. Beantwoording volgt nog. Daar was gisteren in de gemeenteraadsvergadering geen tijd meer voor.

Kunstgrasmatten, die gevuld zijn met rubberkorrels, zijn al lange tijd onderwerp van discussie in heel Nederland. Het begon met verontrustende berichten over gevaren voor de gezondheid bij het spelen op kunstgras. De gemeente heeft altijd de adviezen van het RIVM (Rijksinstituut voor Milieu) opgevolgd en die gaven aan dat spelen op kunstgras geen gevaar voor de gezondheid opleverde. In Dongen beschikt vv Dongen over een kunstgrasveld met rubberkorrels; daarnaast is op Tichelrijt TUF Recycling gevestigd, een bedrijf dat kunstgrasmatten recyclet; die liggen daar ook voor langere tijd opgestapeld.

Autobanden
Boosdoener in het hele verhaal zijn de rubberkorrels in de grasmatten die vaak afkomstig zijn van oude (vracht)autobanden. Die korrels liggen namelijk niet alleen boven op de mat, maar zitten ook in en onder de mat. Met name de uitloging van zware metalen en verontreinigde koolwaterstoffen heeft geleid tot gemeten waarden die boven de toegestane waarden zijn.

De Volkspartij wil weten of de gemeente destijds gekozen heeft voor dit type velden. ‘Heeft ze daar dan vooraf advies over ingewonnen en is bij de aanleg van de velden een grond- en/of waterkwaliteitsonderzoek gedaan?’, zo vraagt de partij. Ze wil ook weten of de gemeente van plan is grond- of watermonsters te nemen om de huidige situatie te beoordelen. ‘Als blijkt dat het water of de grond verontreinigd is, gaat ze dan saneren. Hoeveel gaat dat kosten? En wie gaat dat betalen:de gemeente, de aannemer of de club’

TUF
De Volkspartij is ook niet helemaal gerust op de situatie bij Tuf Recycling aan de Vierbundersweg. Het bedrijf is al eerder op de vingers getikt omdat de situatie ter plekke niet op orde zou zijn. De grasmatten waren niet afgedekt, ze lagen te hoog opgestapeld, er lag rubbergranulaat op de openbare weg en er was geen verplicht bodemonderzoek gedaan. Ondanks diverse controles bleven de problemen spelen. Het bedrijf is daarop de wacht aangezegd met lasten onder dwangsom om de situatie te verbeteren.

Reden voor de Volkspartij om te vragen of het bedrijf inmiddels al wel de noodzakelijke maatregelen heeft genomen. ‘En als het rubbergranulaat zich ook buiten het bedrijfsterrein bevindt, is het in contact met water en grond. Gaat u de grond en het water analyseren? En als blijkt dat er gesaneerd moet worden, wie gaat dat dan betalen?’

Door: Bernadette Klerx

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen