Hubert Broeders: “Bij de Zomerspelen maak je vrienden voor het leven”

Foto: Bart van Kerkhof

Het zal even slikken worden voor Hubert Broeders als vrijdagavond de laatste vlammen van het Zomerspelenkampvuur uitdoven. Broeders beleeft dit moment namelijk voor het laatst als voorzitter van de organiserende Stichting Dongense Jeugdraad. Na deze editie van het oer-Dongense evenement geeft Hubert het stokje over aan zijn opvolger Jesse Pfrommer.

Hubert Broeders begon in 1999 als ‘broekie’ aan zijn eerste Zomerspelen bij groep 3/4 en is daar eigenlijk nooit meer weggegaan. In 2006 trad hij toe tot de hoofdleiding van die groep en nam hij zitting in het bestuur van de Dongense Jeugdraad waar hij in 2013 Rolf Rombouts opvolgde als voorzitter.

Waarom stoppen?
Over een antwoord op de vraag waarom het moment nu aangebroken is hoeft Hubert niet lang na te denken: “Nou…ik ben altijd actief geweest bij groep 3/4 en ik ben nu 34 jaar…dat voelt logisch toch? Geintje…maar Ik voel wel dat het mooi is geweest. Als je al zo lang meedoet dan heb je alles al wel een keer gedaan en meegemaakt. Ik denk dat het goed is om ruimte te maken voor een nieuwe voorzitter. We zitten nu in een periode tussen twee jubilea (over drie jaar is de 60e editie van de Zomerspelen, red.) en het is voor een voorzitter fijn om voor zo’n bijzonder jaar ervaring op te doen. Maar helemaal stoppen met de Zomerspelen… dat gaat me nog een beetje te ver.” zegt Hubert. stellig “ Volgend jaar ga ik deel uitmaken van de GM (Groot Materiaal ploeg). Zo blijf ik toch nog betrokken bij de Zomerspelen.

Actief
Stichting Dongense Jeugdraad is het hele jaar actief. “In september wordt al gestart met de voorbereiding van de intocht van Sinterklaas en natuurlijk niet te vergeten de Winterspelen. Als dat achter de rug is beginnen we net na de jaarwisseling dan weer met de voorbereiding van de volgende Zomerspelen. Dan worden de locaties vastgelegd en bedrijven nagebeld voor het beschikbaar stellen van materialen. Na carnaval gaan de diverse groepen aan de slag met het bedenken van de nieuwe thema’s het zoeken naar vrijwilligers die zich dat jaar in willen gaan zetten voor die bepaalde groep. Gelukkig is er altijd animo genoeg.”

Talenten
“Dat is trouwens ook wel typisch Zomerspelen,” vertelt Hubert, ”het is geen organisatie waar mensen ‘vastroesten’. Na een paar jaar wordt weer plaats gemaakt voor een nieuwe lichting en zo blijven we erg toekomstgericht werken. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van de vele talenten die in het vrijwilligersbestand zitten en het mes snijdt dan aan twee kanten want het is voor hen ook een goede ervaring met het dragen van wat meer organisatorische verantwoording. Je ziet mensen groeien”

Professioneel
De afgelopen jaren is er best het een en ander veranderd, zegt Hubert op de vraag welke stempel hij in zijn voorzittersperiode gedrukt heeft op de organisatie. “Vooral op het gebied van veilgheids- en ontruimingsplannen zijn de eisen een stuk steviger geworden. We mogen niets aan het toeval overlaten en alles wordt steeds weer opnieuw gecheckt. Dat vraagt om een gedegen organisatie. We hebben nu vrijwilligers binnen onze eigen club die dit vanuit hun vakgebied mee kunnen aansturen. Datzelfde geldt voor de communicatie. Zo hebben we ieder jaar stapjes gezet naar het professionaliseren van onze organisatie.”

Toekomst
Over de toekomst van de Zomerspelen maakt Hubert zich geen zorgen. “Het is al jaren zo dat driekwart van de Dongense schooljeugd deelneemt aan de Zomerspelen en gezien het enthousiasme verwacht ik zeker dat dat zo zal blijven. De Zomerspelen horen gewoon bij Dongen. Ik praat regelmatig met mijn voorgangers uit vervlogen tijden en dan komen we altijd tot de conclusie dat er in al die jaren eigenlijk weinig veranderd is. We maken natuurlijk gebruik van de nieuwe ontwikkelingen zoals betere geluidsinstallaties en het gebruik van steigermateriaal bij decors maar verder zijn het steeds dezelfde issues die terugkeren.”

Hubert raadt zijn opvolger Jesse Pfrommer vooral aan om te genieten. “Dat is het allerbelangrijkste. Vooral niet proberen om alles te beheersen maar ook durven op je bek te gaan…mensen zelf verantwoordelijkheid durven geven. Maar dat alles in bij Jesse in prima handen.”

Afscheid
Nog even terug naar het afscheid van Hubert. “Vrijdagavond het kampvuur presenteren samen met mijn broer Tjietse, en dan zaterdagavond de afsluiting met een feestavond voor alle vrijwilligers. Ja…het worden wel een paar bijzondere dagen. Maar weet je… bij de Zomerspelen maak je vrienden voor het leven en gelukkig kun je zulke momenten dan ook met elkaar beleven en delen. Dat is ook de kracht van de Zomerspelen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen