30 jaar Blues in De Gouden Leeuw

Foto:

Blues Promotion Dongen viert het 30 jarig jubileum op zondag 26 maart met Willie Buck & Band uit Chicago en Imperial Crowns uit L.A. Twee bands met ieder een totaal andere aanpak van de blues.

William Crawford beter bekend onder de naam Willie Buck heeft recht van spreken hij draait al zo’n halve eeuw mee. Geboren in 1937 in Houston, Mississippi, als jonge jongen werkte hij in een papierfabriek waarna hij s’avonds werkte aan zijn kwaliteit als zanger. In 1954 kwam hij als teenager vanuit Mississippi, waar hij piepjong optrad in het ‘Chitlin Circuit’, afgezakt (opgestegen?) naar Chicago alwaar Muddy Waters op zijn hoogtepunt was en aansluitend de Chicagoblues hoogtij vierde. Muddy maakte zo’n indruk op Willie dat hij zijn muziek boetseerde op die van McKinley Morganfield.

Willie Buck maakte zich al gauw bekend bij de blues scene aldaar en werd als talentvolle zanger onderdeel van de schare artiesten op de fameuze Maxwell Street. In de zomer van 2004 werd Willie Buck ingewijd in ‘The Blues Hall Of Fame’. In 2012 bracht hij zijn laatste maar ook opmerkelijke cd uit ‘Cell Phone Man’. Willie Buck is met zijn 79 jaar nog in een blakende vorm, en een waardige exponent uit de Chicagoblues van de vijftiger jaren. Hij wordt begeleid door een crème van Nederlandse muzikanten die deze stijl geheel eigen hebben gemaakt, en die deze sound springlevend houden. Legende Willie Buck brengt het, ondanks zijn hoge leeftijd,nog altijd zoals het hoort ongepolijst een beetje ‘rough round the edges’.

Terug van weggeweest. Zo kan je het wel stellen als je over de Imperial Crowns praat. De band rond de charismatische zanger-mondharmonicaspeler Jimmy Wood en zijn partners in crime JJ Holiday op (slide)gitaar en Billy Sullivan op drums, maakte in de jaren 2002/2003 furore op de Europese festivals. Als een orkaan wervelden ze destijds door het blueslandschap. Het was een hoogmis van psychedelische blues met in de hoofdrol Jimmy Wood als een bezetene ontketende bluespriester, die eigenhandig de hellepoort open had gebeukt. Hoe je het ook draaiede of keerde, als de Imperial Crowns het podium op klauterden, was er magie in het spel. Je moest en zou het ondergaan, daar zorgde Jimmy Wood wel voor. Nadat ze drie albums en een live cd/dvd uitbrachten ging de stekker uit de band. Jimmy Wood en JJ Holiday waren ingelijfd in de House of Blues House Band in L.A. Ze maakten filmmuziek en toerden in de States met The Blues Brothers.

Ook was er een samenwerking met Bruce Springsteen, en deden de begeleiding voor o.a. Etta James, Johnny Depp en Keith Richards. Om maar aan te halen dat beide heren niet als doordeweekse muzikanten kunnen worden beschouwd. In 1984 al deed JJ Holiday bijvoorbeeld de begeleiding van Bob Dylan in de David Letterman Show. In 2015 waren de heren Wood en Holiday weer in Europa toen ze deel uitmaakten van de begeleidingsband van Kent Burnside. De reacties dat dit uitlokte bij het publiek was één van de reden om de Imperial Crowns weer terug in het leven te roepen. En zo geschiedde de band kwam op de proppen met een nieuw album, twaalf eigen nummers in hun gekende stijl. Ze zijn inmiddels weer opnieuw in Europa , en waren ook al tweemaal te zien eerder in Dongen. En nu na tien jaar zijn ze weer terug in Dongen, dit is rauwe stadsblues uit de metropool Los Angeles. Een rock’n roll show met een mix van woeste blues, psychedelische soul en dampende funk. Jimmy Wood en JJ Holiday destilleren hieruit hun dodelijke gitaarrifs overgoten met heftige harmonicascheuten in een broeierige swamp sound. Deze Keizerlijke Hoofddeksels zijn weer terug en zijn van plan om hun heroverende status in de ‘bluesbizz’ niet zonder slag of stoot terug te geven. Welcome back boys !

Zondag 26 maart a.s. Aanvang 15.30 Entree 15 euro.
Café-Zaal De Gouden Leeuw st.Josephstraat 107 Dongen
www.facebook.com/williebuck www.imperialcrowns.com www.bluesdongen.nl

Reacties