Column Peter Verschure: ‘Circusartiesten in onze tuin’

Foto: Christ Grootzwagers

Peter en Elly Verschure zijn eigenaar van de beroemdste tuin van Dongen (en misschien wel van Nederland) aan de Groenstraat. De belevenissen in deze tuin zijn al meer dan een jaar veelvuldig te zien en te horen geweest op radio en televisie waarbij Peter zijn passie voor alles wat de natuur voortbrengt op een aanstekelijke manier presenteert. In de tuin hangen ook diverse webcams die ervoor zorgen dat deze belevenissen 24 uur per dag live te volgen zijn via de website van ‘Beleef de Lente’. Peter schrijft in zijn column over zijn ervaringen in zijn eigen tuin en natuurlijk geeft hij als specialist zo nu en dan ook nuttige tuintips.

Circusartiesten in onze tuin
Onze eekhoorns zijn behendig, watervlug, grappig en prachtig bovendien, maar ze worden ook steeds brutaler. Het hebben van vogels in de tuin betekent genieten, maar met eekhoorns erbij wordt de tuinbeleving nog groter. Deze rakkers stelen iedere morgen de show.

‘s morgens als ik ze kom verwennen met pindas of hazelnoten hebben ze zelf al vaak de knoppen van onze heesters te grazen genomen. De ene heeft een lichte vlek op zijn staart de andere is kleiner en donkerder van kleur. Normaal leven eekhoorns solitair als vrijgezel, maar vanaf december begint de paartijd en is de jacht begonnen; de hormonen gieren dan door de ranke lijfjes. Inmiddels is het koppel driftig naar een geschikte huurwoning op zoek. En ze hebben er een gevonden, de rakkers …de kapers bedoel ik want ieder voorjaar maken ze een keuze uit 3 tot 5 speelnesten, waarvan er een als kraamkamer gepromoveerd wordt.

Dit jaar was onze steenuilenkast de klos, en het werd pas echt een probleem toen de uitslovers de hele kast waar we twee camera’s in hadden geïnstalleerd helemaal volpropten met nestmateriaal zodat die investering nutteloos werd omdat er niets meer te zien was. Nadat we drie weken later gingen controleren ontdekten we dat deze kast alleen als speelkast gebruikt werd en dat de eekhoorns hadden gekozen voor een leegstaande woning op een 4 meter hoge toplocatie met blijvend vrij uitzicht.

Tijdens de paartijd vanaf december, blijkt het wijfje bepaald niet eenkennig,want ze maakt gebruik van meerdere opdringerige partners. Het resultaat is dan ook vaak een productief wijfje, want na een draagtijd van 38 dagen werpt ze gemiddeld 3 tot 5 kale jongen. Oudere eekhoorns presteren soms een tweede worp ….we houden u op de hoogte. Via onze webcams op beleef de lente kunt u zien hoe die twee schavuiten de koolmeesjes en de steen uiltjes in hun nestkastjes de stuipen op het lijf jagen.

Ze lijken zo aardig en zo aaibaar maar…..pas op, je mist zo een vingertop. Onze kleindochter van 5 is ook steeds onder de indruk van deze speelse diertjes en vroeg me: “opa ik vind ze zo lief; wil jij er even eentje voor mij vangen zodat ik hem dan kan vasthouden en kan aaien?” Ik keek haar verwonderd aan ……zou ze echt denken dat opa achter een eekhoorn aan zou rennen en via de takken en boomtoppen met enorme sprongen balancerend op 6 meter hoogte met blote handen zo’n fel bijtertje te grazen zou nemen?

Ik was stiekem wel vereerd door zoveel vertrouwen in mijn niet atletisch lichaam, Eerlijkheidshalve moet ik wel erkennen dat de schat mijn snelheid overschat en.. mijn gewicht onderschat, dus de vergelijking met Spiderman of Tarzan loopt behoorlijk mank. Ik was wel bereid om haar [en mijzelf] in die waan te laten dus ik antwoordde: “vandaag lukt dat vangen even niet want opa heeft net schone kleren aan gedaan.” Ze knikte begrijpelijk, en dus waren we samen tevreden met het antwoord. Ze pakte de hand van haar superopa en samen stapten we tevreden de tuin in, genietend van onze acrobaten.

peterv

 

 

 

 

Tekst: Peter Verschure
Foto en filmmateriaal: Christ Grootzwagers

Reacties